Voor gunstig belastingklimaat

Kunstmestreus vestigt zich in Nederland

21 December 2015 - Redactie Boerenbusiness - 4 reacties

Het Amerikaanse CF Industries, een producent en distributeur van kunstmest met een omzet van 4,7 miljard dollar, neemt grote delen van branchegenoot OCI over. Het was de bedoeling om het fusiebedrijf een notering aan de Londense beurs te geven, maar nu wordt het bedrijf toch in Nederland gevestigd.

Nieuwe regels in de VS voorkomen dat bedrijven via een overname fiscaal verhuizen

De reden dat het bedrijf toch in Nederland wordt gevestigd en niet in het Verenigd Koninkrijk, is nieuwe wetgeving in de Verenigde Staten. Nieuwe regels moeten voorkomen dat Amerikaanse bedrijven via een overname fiscaal kunnen verhuizen naar een ander land waar de belastingregels voordeliger zijn.

Door de nieuwe wetgeving kan het fusiebedrijf niet profiteren van de Britse belastingregels, maar wel van de Nederlandse. Het van oorsprong Egyptische kunstmest- en chemicaliënbedrijf OCI is sinds enkele jaren gevestigd in Amsterdam en het fusiebedrijf kan hierdoor onder de Nederlandse belastingregels vallen.

Door de fusie vormen de Noord-Amerikaanse en Europese kunstmestactiviteiten van OCI en geheel met de activiteiten van branchegenoot CF Industries. De deal heeft een waarde van vijf miljard dollar. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
4 reacties
koos 21 December 2015
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/varkens-voer/artikel/10867400/Kunstmestreus-vestigt-zich-in-Nederland]Kunstmestreus vestigt zich in Nederland[/url]
Wat voor effect heeft dat op aanbod en dus prijs van kunstmest ?
koos 21 December 2015
Wat voor effect heeft dit op aanbod en dus de prijs van kunstmest ?
jos 21 December 2015
niets
jan veltkamp 22 December 2015
Als ik het dus goed lees en begrijp dan gaat CF alleen met OCI fuseren om de belasting te kunnen ontduiken. Moeten we hier nog goed uitkijken anders wordt de fabriek van OCI verhuist naar een ander land en blijven wij zitten met een niks opbrengende postbus bv.
C.Deckers 23 December 2015
Is niet belasting ontduiken, wél ontwijken. Vooral fiscaal-chirurgen worden hier beter van. Die werken niet echt gratis, wat het moet kosten wordt bij de ton-prijs voor onze meststoffen geteld. Produceren zullen ze altijd doen waar dat -alles in acht genomen- het minste kost, verhandelen kan van op elke plek ter wereld. Overigens weten 'grote jongens' doorgaans heel goed wat het best is voor henzelf, anders waren ze niet zo groot.
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
varkens & voer noteringen

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden