Spanje is uitschieter

Europese varkensstapel vorig jaar verder uitgedijd

24 Februari 2016 - Redactie Boerenbusiness - 1 reactie

De Europese varkensstapel is het afgelopen jaar stevig gegroeid: met een ongeveer een half miljoen varkens meer dan in 2014. Wel vindt er behoorlijk veel verschuiving plaats tussen de lidstaten, zo blijkt uit cijfers van Eurostat, het Europees bureau voor de statistiek.

Van de 23 EU landen, die hun cijfers inmiddels bekend hebben gemaakt, blijkt dat er in 2015 een half miljoen varkens meer zijn gehouden dan in 2014. De totale varkensstapel in de EU telt nu ruim 134 miljoen dieren. Dit verklaart ook voor een deel de druk op de prijzen op de varkensmarkt.  

Veel potentie in opkomende EU landen

Het aantal fokzeugen in de EU nam vorig jaar wel af. Per saldo kromp het aantal fokzeugen in Europese landen met 2 tot 2,5 procent. Volgens deskundigen heeft dit echter niets afgedaan aan de productiecijfers in de kraamstallen, omdat de daling wordt gecompenseerd door een stijging van de productiviteit. Vooral in opkomende EU landen is nog potentie voor betere werpcijfers.

Vooral de Spanjaarden blijven uitbreiden. Daar steeg de populatie met bijna 7 procent tot ruim 28 miljoen varkens. Ook het aantal zeugen nam daar met 4,6 procent groei gestaag toe. In Nederland nam het aantal varkens fors eveneens toe, de varkensstapel steeg hier met 400.0000 tot een populatie van bijna 12,5 miljoen. De Nederlandse groei is opvallend, omdat in traditionele productielanden als Denemarken, Polen en Duitsland het aantal varkens juist kromp.

Uit de cijfers van Eurostat valt op te maken dat Nederland nu de vijfde grootste varkenspopulatie van de EU telt. Ondanks dat er tussen de verschillende lidstaten behoorlijke verschuivingen zichtbaar zijn, neemt de totale varkenspopulatie in de EU niet af. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Abonnee
boereke 24 Februari 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/varkens-voer/artikel/10868386/Europese-varkensstapel-vorig-jaar-verder-uitgedijd]Europese varkensstapel vorig jaar verder uitgedijd[/url]
Word dit jaar weer niks
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Nieuws Varkens

Aantal fokzeugen zit weer in de lift

Nieuws Varkens

Daling van de varkensstapel vlakt af

Nieuws Varkens

Duits onderzoek: derde zeugenhouders bouwt af

Nieuws Varkens

Nederlandse varkensstapel op laagste punt in 40 jaar

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden