Deal met EU biedt geen hulp

Boycot ontwricht fundament Oekraïense varkenssector

15 April 2016 - Redactie Boerenbusiness - 2 reacties

De Oekraïense varkenssector staat flink onder druk. Terwijl kostprijs voor produceren de laatste twee jaar flink is gestegen, staan de opbrengen, door het wegvallen van exportbestemmingen, stevig onder druk. Ook Afrikaanse varkenspest is nog steeds niet onder controle, meldt Global Meat News.

Het wegvallen van de Russische markt is een pittige tegenvaller

De laatste twee jaar is de kostprijs voor Oekraïense varkenshouders met circa 28 procent toegenomen tot 0,73 dollar per kilo. Door het sluiten van de Russische markt, sinds januari van dit jaar, nemen de opbrengsten in rap tempo af. Sinds 1 januari zijn de vleesprijzen al met 10 procent gedaald en gemiddeld schommelen de prijzen tussen de 0,96 en 1 dollar per kilo. Met deze cijfers kunnen de Oekrainse varkenshouders nog steeds groene cijfers schrijven, maar gezien de snelle stijging van de kostprijs en het vlugge dalen van de opbrengsten is de vraag hoelang de marge overeind blijft. De zorgen van de producenten komen vooral doordat de fundamenten van de markt, door de teruglopende consumptie en weggevallen exportmarkten, flink aan het wankelen zijn. 

Het sluiten van de Russische markt is een regelrecht fiasco, want voorheen werd maar liefst 96 procent van de Oekraïense export afgezet in Rusland en de Krim.Ook een dalende binnenlandse consumptie kan de markt niet ontlasten en dit terwijl de productie juist met 6 procent is toegenomen tot een kleine 550.000 ton varkensvlees in 2015. Vorig jaar exporteerde Oekraïne circa 28.000 ton, maar waar de vleesexporteurs het overschot dit jaar gaan slijten is nog de grote vraag.

Ondanks het handelsverdrag is export naar de EU niet mogelijk, omdat de varkenssector niet kan voldoen aan de gestelde veterinaire eisen. Volgens sectoringewijde Nikolay Babenko loopt de Oekraïense varkenssector nog mijlenver achter om überhaupt aan deze verplichtingen te kunnen voldoen. Dit betekent dat Oekraïne nu volledig afhankelijk is van afzet in Afrika en Azië, maar juist in deze markten is de concurrentie moordend.

De problemen in de Oekraïense varkenssector stapelen zich letterlijk op, want ook de Afrikaanse varkenspest grijpt verwoed om zich heen en is nog steeds niet onder controle. Afgelopen maart werd al melding gemaakt van nieuwe uitbraken en donderdag werd de ziekte ook in ander productie gebied vastgesteld.  

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
2 reacties
henk 15 April 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/varkens-voer/artikel/10869258/Oekraïense-varkenssector-dieper-in-de-problemen]Oekraïense varkenssector dieper in de problemen[/url]
ik snap dit hele artikel niet. kostprijs 73 cent, opbrengst 96 cent = 23 cent per kg winst.... wat een drama!!! Ik wou dat ik die had!
Frank 15 April 2016
ik snap dit artikel niet. 73 cent kostprijs en 96 cent opbrengst = 23 cent per kg winst volgens mij. Dus wat is het probleem? In nederland tekent iedere boer hier morgen voor !
boerke 15 April 2016
Waar zit het probleem ?????
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Analyse Grond

Grondmarkt redding voor Oekraïense financiën?

Achtergrond Politiek

Green Deal pijnpunt in gesprekken EU en Oekraïne

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden