Waarde sterk gedaald

VS voert meer varkensvlees uit in eerste kwartaal

12 Mei 2016 - Redactie Boerenbusiness

De Verenigde Staten hebben de varkensvleesexport in het eerste kwartaal weten te vergroten. Voornamelijk China heeft bijgedragen aan de groei, maar de volumestijging kwam niet tot uiting in een hogere exportwaarde. 

4,3

procent

steeg de varkensvleesexport van de VS in het eerste kwartaal

In het eerste kwartaal verscheepte de VS 416.530 ton vers en bevroren varkensvlees. Dit is een stijging van 4,3 procent ten opzichte van 2015.

De stijging heeft de VS voornamelijk te danken aan China, dat de import van Amerikaans varkensvlees met 283 procent verhoogde tot 41.600 ton. Naast de grote vraag naar buitenlands vlees, komt deze groei ook voort uit het wegvallen van een Chinese blokkade. Eind 2015 kregen 16 Amerikaanse bedrijven weer toegang tot de Chinese markt. Het is de verwachting dat de VS de export naar China hierdoor ook de komende maanden kan vergroten.

Naast China, vergrootte ook Japan de import vanuit de VS. Het volume steeg met 12 procent naar 89.000 ton, waarmee Japan de tweede exportbestemming van de VS was. Mexico was de grootste afzetmarkt, maar hier boekte de VS een verlies van negen procent waardoor het volume naar 117.800 ton daalde.

Dat de export met slechts vijf procent groeide ondanks de forse winst die is geboekt in China, is naast Mexico ook te wijten aan Zuid-Korea en Canada. Naar deze landen verscheepte de VS 32  en 12 procent minder varkensvlees.

Ook kwam de volumegroei niet tot uiting in meer inkomsten. De waarde van de export daalde met acht procent tot 1,09 miljard dollar. De reden hiervoor is de sterk gedaalde productprijs, die in het eerste kwartaal 13 procent daalde tot 2,46 dollar per kilo.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden