EU kan blijven pofiteren

China voert productie varkensvlees minder snel op

23 Mei 2016 - Redactie Boerenbusiness - 1 reactie

Het einde van de recordprijzen in de Chinese varkenssector is nog lang niet in zicht. Zowel kleine, als grote bedrijven voeren de productie minder snel op dan verwacht, waardoor ook de import op een hoog niveau blijft. Dit biedt kansen voor de EU. 

Terwijl de varkensprijs in China normaal gesproken daalt in het eerste kwartaal, zijn de noteringen in 2016 het hele jaar al onophoudelijk aan het stijgen. Half mei prijkte een notering van 2,75 euro per kilo levend gewicht op het bord en dit is een stijging van 13 procent ten opzichte van het begin van het jaar. In vergelijking met 2015 is sprake van een stijging van 38 procent. Varkensvlees telt voor ongeveer een derde mee bij het bereken van de voedselprijzeninflatie, dus de recordnoteringen jagen de inflatie flink aan

De recordprijzen in de Chinese varkenssector houden mogelijk tot in het eerste kwartaal van 2017 aan

Bovendien is het einde van de recordprijzen nog lang niet in zicht. Analisten verklaarden tegenover South China Morning Post, één van de grootste dagbladen van Hongkong, dat de hoge prijzen zeker tot het einde van 2016 aanhouden. Ook in het eerste kwartaal van 2017 moet rekening worden gehouden met recordprijzen, waarbij de piek op 3,40 euro per kilo kan komen te liggen.

De reden dat de prijzen nog geen aanstalten maken om te dalen, is het aanbod. Het krappe aanbod wordt versterkt door een kleiner aantal bedrijven en een geslonken zeugenstapel. 'Het is niet zo dat producenten de prijs manipuleren door het aanbod kunstmatig te verkleinen. Er zijn simpelweg niet voldoende varkens’, liet een analist weten.

Het beperkte aanbod is de nawee van een lange periode waarin het houden van varkens niet winstgevend was. Het houden van varkens is winstgevend bij een prijsratio tussen varken en maïs van 6 tot 1. Vanaf eind 2013 tot medio 2015 lag de ratio onder dit niveau, waardoor veel bedrijven in de problemen kwamen. Nadat het houden van varkens in de zomer van 2015 weer winstgevend werd is de verhouding doorgestoten naar een ratio van 10 tot 1 in mei 2016.  

Hoewel de sector ongeveer een jaar weer winstgevend is, weet het de productie niet aan te zwengelen. Kleine, individuele producenten die een handjevol varkens houden kochten in het verleden vaak extra biggen als ze de vraag naar vlees zagen toenemen en de varkensprijzen zagen stijgen. Normaal gesproken kwam dit zes tot negen maanden laten tot uiting in een groeiend aanbod en omdat deze bedrijven nog altijd goed zijn voor 55 procent van de totale Chinese sector, hebben deze bedrijven een grote invloed op het totale aanbod.

Van deze ontwikkeling is in 2016 echter geen sprake. Kleine varkenshouders breiden de productie niet uit vanwege urbanisatie en concurrentie van grote bedrijven. Omdat jongeren in steden meer kunnen verdienen en de salarissen stabieler zijn, kampen varkenshouders die willen uitbreiden met een personeelstekort. Daarnaast liggen de kosten van kleine bedrijven hoger dan die van grote, waardoor veel kleine bedrijven stoppen omdat ze niet langer concurrerend zijn.

Het marktaandeel van grote bedrijven, die minimaal 500 varkens houden, is hierdoor sterk gestegen. In 2007 waren deze bedrijven goed voor slechts 20 procent van de totale Chinese productie, maar in 2015 was dit gestegen naar 45 procent.

Ook grote bedrijven weten geen stempel op het aanbod te drukken in 2016. Veel investeringplannen worden afgekeurd door nieuwe klimaatwetgeving die het houden van varkens in dichtbevolkte gebieden verbiedt. Daarnaast zijn productiequota ingesteld voor regio's met rivieren en meren. Bedrijven moeten hierdoor stoppen en verhuizen naar nieuwe locaties. Ondanks de recordprijzen neemt de productie nog steeds af.

De verwachting dat de varkensprijzen in China langere tijd op recordhoogte blijven is goed nieuws voor exporteurs. Door de tekorten op de binnenlandse markt blijft de vraag naar buitenlans varkensvlees groot. De EU voerde de export naar China in het eerste kwartaal al met 77 procent op. Ook wanneer de varkensprijzen in de EU stijgen, kan de EU concurrerend blijven op de Chinese markt. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Abonnee
boereke 23 Mei 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/varkens-voer/artikel/10869850/China-voert-productie-varkensvlees-minder-snel-op]China voert productie varkensvlees minder snel op[/url]
Zie wel handel is veel beter dan varkens houden als 2,75 per levende kg klopt
Kan niet geloven dat china inflatie zo laat oplopen en vergunningen tegenhoud
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
varkens & voer noteringen

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden