Vijf vragen aan Ruud Huirne

Rabobank kijkt kat uit de boom met varkensrechten

5 Juli 2016 - Redactie Boerenbusiness - 1 reactie

Eén van de grootste kostenposten van de vitaliseringsslag die de regiegroep Vitale Varkenshouderij de komende jaren wil maken, gaan mogelijk de varkensrechten zijn. Hoeveel het opkopen en verkopen van rechten exact gaat kosten kan Ruud Huirne, directeur Agro en Food bij de Rabobank, echter nog niet zeggen. 'Ook wij zijn sterk afhankelijk van veel details die nog door andere partijen moeten worden uitgewerkt.'

Wat gaat er precies met dier- of varkensrechten gebeuren in het plan?

Het is lastig om daar in dit stadium al een concreet antwoord op te formuleren. Het plan is nog maar een eerste stap. Er moeten nog veel details worden uitgewerkt en de regiegroep Vitale Varkenshouderij is ook afhankelijk van nog te formuleren wet- en regelgeving. De hele veehouderij wacht op duidelijkheid omtrent de fosfaatwetgeving. Ook de manier wordt omgegaan met varkensrechten en het bedrag dat hiervoor moet worden gereserveerd is afhankelijk van deze wetgeving.

Hoeveel geld dit kost gaat afhangen van de fosfaatwetgeving omdat dit van invloed kan gaan zijn op de prijs van rechten.

Waarom is het plan afhankelijk van de fosfaatwetgeving en worden rechten één van de grootste kostenposten van het Ontwikkelingsbedrijf Varkenshouderij?

Varkensrechten zijn het onderpand op veel bedrijven. Onder varkenshouderijen zit over het algemeen weinig grond en door het grote aantal stoppers is ook de waarde van de bebouwing gedaald. Het doel van ons plan is om bedrijven die toekomst hebben te helpen, maar ook de bedrijven die geen toekomst hebben een zachte landing te laten maken. Als wij een bedrijf helpen stoppen, dan nemen wij dit bedrijf over. Dat kost geld, maar hoeveel geld dit kost gaat afhangen van de fosfaatwetgeving omdat dit van invloed kan gaan zijn op de prijs van dierrechten. Omdat wij nog niet weten hoe de wetgeving er precies uit gaat zien kunnen wij ook nog geen inschatting maken van het bedrag dat moet worden gereserveerd voor het overnemen van rechten. Bovendien moet de varkenskaart nog worden ingekleurd.

Rechtenhandelaren merken nu nog niets van een groter rechtenaanbod, terwijl er wel meer bedrijven zijn gestopt. Hoe komt dit? Houdt Rabobank de rechten van deze bedrijven vast?

Dat rechtenhandelaren niets van een ruimer aanbod merken kan kloppen, maar dat komt niet door de Rabobank. De reden is de onduidelijkheid die er nog steeds is omtrent fosfaatwetgeving. Dit kan grote gevolgen gaan hebben voor dier- en varkensrechten, maar ook voor fosfaatrechten. Ondernemers kijken hierdoor de kat uit de boom en houden rechten vast in de hoop dat de prijzen gaan stijgen zodra er de inhoud van de wetgeving bekend is.

In het Ontwikkelingsbedrijf Varkenshouderij gaat de regiegroep Vitale Varkenshouderij het plaatsen van rechten faciliteren. Wordt het ontwikkelingsbedrijf een soort handelshuis in varkensrechten en gaat dit een prijsopdrijvend effect hebben?

Het ontwikkelingsbedrijf gaat een faciliterende rol hebben. Als een bedrijf een prachtig plan presenteert dat inzet op verduurzaming en aansluit op nieuwe ketenconcepten, maar deze plannen niet kan verwezenlijken omdat het bedrijf zich in een zeer intensieve regio bevindt, dan gaat het ontwikkelingsbedrijf kijken of er bedrijven zijn die hulp kunnen krijgen bij het stoppen omdat ze geen toekomst meer hebben. Op deze manier moet ruimte worden gecreëerd voor bedrijven die wel toekomst hebben. Bedrijfsbeëindiging is geen doel, begrijp me niet verkeerd, maar het kan wel een middel zijn. Mocht zo’n situatie zich voordoen dan is er een bepaalde bemoeienis van het ontwikkelingsbedrijf, ook omdat de rechten en de gebouwen moeten worden overgenomen en de ontwikkelingsmogelijkheden van koplopers moeten worden gefinancierd. Het is niet ondenkbaar dat er varkensplaatsen verdwijnen, maar dit is niet het doel. Het doel is het creëren van een vitale varkenshouderij waarin de blijvers concurrerend zijn en een goede boterham kunnen verdienen.

Houdt Rabobank er rekening mee dat varkensrechten uitwisselbaar worden met pluimvee- en fosfaatrechten?

Staatssecretaris Van Dam heeft aangegeven dat de deur voor uitwisselbaarheid op een kier blijft staan. Wij zijn hier echter zwaar op tegen. De reden hiervoor is simpel: het verschil tussen de prijzen van fosfaat- en varkensrechten. Fosfaatrechten worden nu al voor veel hogere prijzen verhandeld dan varkensrechten en speculatie van melkveehouders heeft ook de prijs van varkensrechten al opgedreven. Mochten de schotten verdwijnen, dan stijgen de prijzen van varkensrechten naar niveaus die blijvers in de varkenssector nooit meer kunnen opbrengen. Wij willen een gezonde sector faciliteren en ruimte creëren voor bedrijven die toekomst hebben, maar met ontschotten van de rechtenmarkt is dat een onmogelijke opgave.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Hendriksen 5 Juli 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/varkens-voer/artikel/10870535/Rabobank-kijkt-kat-uit-de-boom-met-varkensrechten]Rabobank kijkt kat uit de boom met varkensrechten[/url]
Ik krijg het gevoel dat de Rabobank dit plan vooral gebruikt om nog wat het verloren geld bij de reeds failliete bedrijven terug te krijgen.
Mooie strik om de ouwe zooi, en verpatsen aan de groeiers.
john 5 Juli 2016
als er nu boeren van een jaar of 40 zijn die sleutel in kunnen leveren bij de bank en wat anders kunnen gaan doen zodat ze nog een leuk pensioen op kunnen bouwen gaat dit echt wel perspectieven geven.. Maar aan de andere kant het zijn vooral de bedrijven met personeel die de afgelopen jaren in de problemen zaten.. dus voor veel ondernemers is het wel nadenken wil ik er wel een locatie bij?
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden