Dankzij lage real

Brazilië vergroot export van varkensvlees

18 Juli 2016 - Redactie Boerenbusiness

De Braziliaanse varkenssector dreigt af te glijden in een diepe crisis. Terwijl de kosten sterk stijgen, dalen de inkomsten omdat geen hogere prijzen kunnen worden doorberekend aan binnenlandse consumenten. Om het tij te keren heeft de sector de hoop gevestigd op de export. AHDB Pork, het Britse productschap voor de varkenssector, meldt dat de uitvoer in het eerste halfjaar sterk is gestegen.

56

procent

steeg de Braziliaanse varkensvleesexport

Brazilië heeft in de eerste helft van 2016 in totaal 301.200 ton vers en bevroren varkensvlees geëxporteerd. Dit is een stijging van maar liefst 56 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2015.

Een belangrijke reden die de Braziliaanse export heeft aangejaagd, is de toegang die het land heeft verkregen tot de Chinese markt. Het Aziatische land opende in het derde kwartaal van 2015 de grens voor Brazilië, waardoor het land in 2016 kon profiteren van de enorme Chinese vraag. In het eerste halfjaar is 41.100 ton vers en bevroren varkensvlees naar China verscheept, tegen slechts 300 ton in 2015. De export naar Hongkong groeide met 60 procent tot 58.500 ton.

Ook de uitvoer naar Rusland is toegenomen. Sinds de EU geen toegang meer heeft tot de Russische markt is Brazilië uitgegroeid tot de belangrijkste leverancier. In het eerste halfjaar zorgde dit ervoor dat 114.400 ton varkensvlees is verscheept naar Rusland, wat een stijging van 20 procent is.

Naast de verkregen toegang tot de Chinese markt, jaagde ook de daling van de real de export aan. Uitgedrukt in dollars verloor de real meer dan 20 procent van de waarde ten opzichte van 2015. Dit verstevigde de concurrentiepositie van Brazilië op de wereldmarkt voor varkensvlees.

Voor de waarde van de export was de koersdaling van de real echter geen goed nieuws. Ondanks de sterke volumegroei verdiende Brazilië slechts 15 procent meer aan de export. De gemiddelde productprijs daalde met 26 procent door de depreciatie van de real.

Hoewel de waarde van de export de volumegroei niet kon bijbenen, is de exportgroei welkom nieuws voor Braziliaanse producenten. Varkenshouders in het Zuid-Amerikaanse land kampen met sterke kostenstijgingen, maar kunnen deze niet doorberekenen aan binnenlandse consumenten. Dankzij de export kan de druk op de binnenlandse markt worden verlicht.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden