Verwachtingen positief

China blijft vragen om EU varkensvlees

1 September 2016 - Redactie Boerenbusiness

Nooit waren de afzetmogelijkheden voor vleesexporteurs zo groot als nu het geval is. In 2016 heeft de Chinese importmachine ongeveer twee keer zoveel varkensvlees ingevoerd als vorig jaar en het goede nieuws is dat de afzetmogelijkheden naar China stand kan houden, althans dat is de verwachting van de Rabobank.

Nog steeds een wig tussen vraag en aanbod in China 

In de eerste zes maanden van dit jaar importeerden de Chinezen circa 1,4 miljoen. De reden dat de Chinezen zich massaal aan het kopersfront melden, komt vooral doordat de binnenlandse vleesproductie in de afgelopen jaren behoorlijk is verdampt. Daarbij komt dat steeds meer burgers in China zich vlees kunnen veroorloven. Dit zorgt ervoor dat er een wig is gekomen tussen vraag en aanbod. Ondanks dat Chinese varkensbedrijven bezig zijn met opschalen, blijft er voorlopig nog meer dan genoeg plaatsingsruimte voor buitenlandse exporteurs.

Bovendien verwacht de Rabobank dat de Chinezen lustig op zoek blijven naar bijproducten, zoals oren, poten en snuiten. Dit is welkom nieuws voor bijvoorbeeld de Europese varkenssector, want juist deze onderdelen vormen een essentieel onderdeel voor de vierkantverwaarding. Duitse exporteurs zien dan ook genoeg mogelijkheden in China en proberen hierop in te spelen. Zo heeft vleesproducent Tönnies inmiddels plannen kenbaar gemaakt en laten weten dat het bedrijf gaat investeren in extra capaciteit.

Als de Chinese vraag ook in 2017 op peil kan blijven, is er genoeg aanleiding om te verwachten dat er stabiel fundament ligt onder de bodem van Europese varkensprijzen. Wel moet worden opgemerkt dat de concurrentie om Chinese plaatsingsruimte zeker niet minder geworden is, nu ook Canada en de VS de varkensproductie in de afgelopen maanden hebben opgeschroefd en staan te dringen bij de Chinese importeurs. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden