Amerikaanse exportcijfers

China uitlaatklep voor varkensvlees uit de VS

16 September 2016 - Redactie Boerenbusiness

De export Amerikaanse varkenssector naar China bereikte in juli het laagste niveau sinds afgelopen februari. Desondanks zijn de cijfers een stuk positiever dan in 2015 het geval was en ook de onderliggende waarde is uitstekend, zo meldt het Amerikaanse bureau voor de vleesexport (USMEF).   

In de komende maanden gaat de export waarschijnlijk toenemen 

De overall uitvoervolumes bereikte afgelopen mei het hoogste niveau tot dusver in 2016. In juni namen de cijfers al een duik naar beneden en in juli heeft de dalende trend doorgezet. Toch vertonen de cijfers geen afwijkend beeld ten opzichte van andere jaren. Op basis van voorgaande jaren is het aannemelijk om te verwachten dat de vleesexport in de VS na een zomerdip de weg naar boven weer gaat vinden. In totaal exporteerden de Amerikanen in juli 180.000 ton, terwijl bijvoorbeeld in mei nog 200.000 ton werd geëxporteerd.   

China, Japan en Mexico zijn grofweg de drie belangrijkste afzetmarkten van de varkenssector in de VS. De afzet naar grootmacht China noteerde in juli ruim 47.000 ton. Dit is 73 procent meer dan het langjarig gemiddelde. Ook de waarde kon op een flinke opleving rekenen, want in totaal stegen de opbrengsten met 60 procent tot 94 miljoen dollar. Voor de uitvoer in de eerste zeven maanden van 2016 kregen de Amerikanen ruim 332 miljoen dollar bijgeschreven vanuit China. De uitvoer naar de Japan en Mexico viel in juli juist weer tegen.

Ten opzichte van voorgaande jaren zit de Amerikaanse vleesexport duidelijk in de lift. Desondanks klagen de Amerikanen nog steeds over tegenvallende export, oftewel het had in hun ogen meer kunnen zijn. Zo heeft de export naar Japan vertraging opgelopen door toenemende concurrentie vanuit Europa, terwijl de Europese varkenssector ook in China duidelijk aanwezig is.

Het belang van de Amerikanen om te exporteren wordt in de komende maanden alleen maar groter. Nooit eerder was de varkensstapel in de VS zo groot als dit jaar, terwijl de binnenlandse consumptiecijfers ietwat tegenvallen. In de afgelopen tien jaar liep de consumptie van varkensvlees in de VS met vier procent terug. Desondanks is de verwachting van het USDA dat de dalende consumptiecijfers in de periode tot 2025 weer licht kunnen aantrekken. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden