Zelfvoorzienendheid is illusie

Rusland produceert meer varkens, maar niet genoeg

6 Oktober 2016 - Redactie Boerenbusiness

Door het embargo voor Europees varkensvlees is er een aanzienlijk deel van de Russische aanvoer stopgezet, maar deze kloof hebben Russische varkenshouders goed kunnen opvangen. Desondanks importeren de Russen in 2016 meer varkensvlees dan vorig jaar het geval, wat betekent dat de ambities om zelfvoorzienend te zijn 2017 de ijskast in kunnen. Een gedeelte van de import komt overigens gewoon uit Europa.

Alexander Tkatschow, minister van landbouw in Rusland, laat weten dat de positie van varkenshouders in Rusland duidelijk is verbeterd. Volgens de hoogste landbouwbaas in het Kremlin kunnen varkenshouders momenteel weer groene cijfers schrijven, en dit is onder andere te danken aan verkregen staatssteun. Na het handelsboycot met de EU is er tekort ontstaan aan varkensvlees, maar die kloof kan nu voor een gedeelte opgevangen door Russische varkenshouders. In 2014 en 15 steeg de productie met al met ruim 4 procent, terwijl in 2016 nog eens 2 procent meer varkens worden gehouden en daarmee komt de productie dit jaar uit op 2,6 miljoen ton varkensvlees. 

Ambities waarmaken lukt de Russen niet

De tekorten die er nog altijd zijn, worden voor een groot gedeelte aangevoerd vanuit Brazilië. In de eerste helft van dit jaar voerden de Russen circa 162.000 ton varkensvlees in, dit is een stijging van circa 23 procent ten opzichte van 2015. Circa 90 procent van de Russische import van varkensvlees heeft een Braziliaanse stempel op de verpakking. Vooral in 2016 hebben de Brazilianen nog eens flink marktaandeel veroverd in Rusland. Dit komt voornamelijk doordat de Brazilianen de prijzen hebben bijgesteld.

Ondanks de Braziliaanse leveringen klaagt de vleesindustrie in Rusland nog altijd over schaarste in bepaalde vleesonderdelen. Daarom staat het Kremlin toe dat er bepaalde producten - zoals varkensvet - uit Europa wordt ingevoerd. Volgens het USDA is de verwachting dat de Russen in 2016 zo’n 410.000 ton varkensvlees uit het buitenland ophalen. Voor 2017 is de prognoses dat 400.000 ton door Rusland geïmporteerd gaat worden. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden