Grootste 'agrarische future'

Termijnmarkt moet Chinese varkensprijs stabiliseren

31 Oktober 2016 - Redactie Boerenbusiness

Ongeveer de helft van het aantal varkens in de wereld wordt in China gehouden, terwijl de Chinezen ook goed zijn voor bijna de helft van de varkensvleesconsumptie ter wereld. Ondanks deze grote volumes, is er in China nog steeds geen  termijnmarkt voor varkens en daar moet snel verandering in komen. Zeker gezien de ambitie voor stabielere varkensprijzen, vanwege de grote invloed hiervan op de inflatiecijfers. 

The Dalian Commodity Exchange, het grootste grondstoffen-handelsplatform van China, is van plan om in 2017 een termijnmarkt te introduceren voor varkens. Achter de schermen is men hard bezig om deze termijnhandel te realiseren. De termijncontracten moeten varkenshouders, slachterijen en investeerders een ‘mechanisme’ bieden om prijsrisico’s te kunnen afdekken, zodat beter ingespeeld kan worden op de schommelende varkensprijzen. 

Termijnmarkt varkens kan de grootste agrarische future van China worden

Volgens Jim Huang, CEO bij China-America Commodities Data Analytics, heeft een termijnmarkt voor varkens de potentie om uiteindelijk de grootste ‘agrarische termijnmarkt’ van China te worden, gezien de omvang van de Chinese varkensstapel en de 295 miljard dollar die nu al jaarlijks door de fysieke Chinese varkensmarkt wordt gepompt. Sowieso is de handel in agrarische termijncontracten sinds 2000 explosief gestegen. Vorig jaar bijvoorbeeld werden in China 1,12 miljard agrarische termijncontracten gesloten. In 10 jaar tijd is het aantal contracten met maar liefst  366 procent toegenomen. Vooral de handel in soja speelt een belangrijke rol in de Chinese termijnhandel. 

In China wordt overigens al langer nagedacht over een termijnmarkt voor varkens. Voorbeeld voor de Chinezen is de Amerikaanse beurs in Chicago (CME), waar dagelijks zo’n 40.000 termijncontracten voor varkens worden verhandeld. Ondanks dat de termijnmarkt in Chicago een mooi voorbeeld is, heeft deze markt echter weinig invloed op de varkensvlees voorraden in China en dat motiveert de Chinezen om op eigen houtje een termijnmarkt te introduceren.

Zeker ook omdat de prijs van varkensvlees een belangrijke rol in de inflatie van consumentenprijzen, aangezien Chinezen doorgaans twee keer zoveel varkensvlees consumeren dan elders in de wereld. Mede door de sterk stijgende varkensprijs kwam de inflatie van voedselprijzen in februari uit op 7,6 procent ten opzichte van 2015. Ook in 2011 gaf een sterk stijgende varkensprijs voor een piek in de inflatie-index.

Er zijn er nog wel een aantal hindernissen te nemen, voordat de termijnmarkt officieel van start kan. Zo moeten er nog kwaliteitsspecificaties worden vastgesteld, waaraan de geleverde varkens moeten voldoen. Gezien de uiteenlopende productietechnieken in China, zal dat geen gemakkelijke opgave zijn. Daarbij zijn er in China nog altijd veel gevallen voedselfraude bekend, zoals bijvoorbeeld vossenvlees wat verkocht wordt als schapenvlees, terwijl er ook gevallen bekend zijn van het dumpen van varkenskarkassen in rivieren. Dergelijke schandalen kunnen prijsvorming in de termijnhandel verstoren. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden