Terwijl spanning oplaait

WTO komt met eindoordeel over Russische boycot

13 Januari 2017 - Redactie Boerenbusiness

De hoop dat de Russische markt binnen afzienbare tijd opnieuw opengaat voor Europees varkensvlees is inmiddels allang opgegeven. Toch maakt de Wereldhandelsorganisatie (WTO) nog altijd werk van het vermeende handelsboycot en binnen 6 weken moet er officieel duidelijkheid komen.

Uit een intern verstuurde memo heeft de WTO, die toeziet op handelsgeschillen, aan haar leden laten weten dat het definitieve rapport voor 23 februari 2017 gepubliceerd gaat worden. In augustus vorig jaar concludeerde de WTO dat het importverbod, wat Rusland hanteert tegen de invoer van Europees varkensvlees, niet conform is met de regels van de Wereldhandelsorganisatie en daarom dus illegaal.

Politieke spanning laait weer op tussen beide grootmachten 

Officieel zijn de Russische grenzen gesloten voor sanitaire en fytosanitaire redenen, maar de vermoedens leven dat het vooral een politieke kwestie is, vanwege onvrede over de Krim. Daarom is de WTO in actie gekomen om deze maatregelen aan de kaak te stellen. In het eerste rapport zinspeelde de WTO daarom in op aanpassing van de boycotstandpunten die Rusland hanteert. Deze zijn echter door Rusland gepareerd, door een hoger beroep eind september. Nu komt WTO dus voor maart met een eindoordeel. De schatting is dat de Europese varkenssector zo’n 1,4 miljard euro aan handelswaarde heeft verloren door de handelsoorlog met Rusland.

Overigens is de verhouding tussen Europa en Rusland er niet beter op geworden. Deze week zijn Europese en Amerikaanse militairen richting de Poolse grens met Rusland gestuurd om spreekwoordelijk de tanden te tonen aan Rusland. Dit omdat Rusland recent raketten heeft geplaatst die kunnen worden voorzien van nucleaire lading. Dit komt het herstel van de handelsrelatie natuurlijk niet te goede.  
Dat de varkensproductie in Rusland, sinds het boycot, stijgende is, wordt bevestigd door de groeiende varkensstapel. In de laatste 8 jaar is de varkensstapel in Rusland gegroeid met 5 miljoen varkens. Vooral in de laatste jaren maakt Rusland een sterke groei door. Doelstelling van de Russen is om binnen afzienbare tijd zelfvoorzienend te zijn.  

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden