Veel stoppers in Duitsland

Hoge biggenprijs komt niet uit de lucht vallen

13 Februari 2017 - Redactie Boerenbusiness

Dat de biggenprijzen, medio februari, recordhoogtes schrijven, heeft een reden. Zeugenhouders in Duitsland worden bedolven door veranderende regels en hebben daarom nog weinig vertrouwen in de toekomst. Door de onzekerheid gooien veel zeugenhouders de handdoek in de ring. Deze trend wordt ook bevestigd door statistieken. 

Het houderijsysteem wordt op de kop gezet

Volgens Lars Prigge, voorzitter van een vakbond voor zeugenhouders in Nedersaksen en zelf ook zeugenhouder, ontbreekt momenteel elke vorm van politieke steun. Door dierwelzijndiscussie over groepshuisvesting en het onverdoofd couperen van staarten en biggencastratie zijn zeugenhouders in de loop der jaren overspoeld met extra regels. ‘Van het zeugenhouderijsysteem in Duitsland blijft letterlijk geen steen meer op de andere staan’, aldus Prigge. Volgens de voorzitter leeft daarom onder veel zeugenhouders de gedachte om de sector te verlaten.

Cijfers wijzen uit dat in de deelstaat Nedersaksen het aantal zeugenbedrijven met 40 procent is geslonken tot circa 2.000 bedrijven in 2016. Door de stoppers telt de zeugenstapel  85.000 minder dieren tot circa 480.000 zeugen vorig jaar. Vooral veel kleine zeugenbedrijven sluiten de deuren, maar daarvoor komen geen grotere bedrijven voor terug.  

Biggenmarkt breekt met historische trends

Door de stoppende zeugenhouders is de Duitse biggenprijs opgelopen tot 55,50 euro begin februari. Het beeld wat de biggenmarkt in de afgelopen periode laat zien, wijkt ook af van historische bewegingen die de markt doorgaans maakt. De biggen die er zijn, vinden gretig aftrek onder mesters en zodoende liften de noteringen op. De vraag naar biggen wordt mede aangewakkerd doordat de varkensprijzen in 2016 zijn opgeklommen tot acceptabele niveaus. 

Overigens kent Nedersaksen vooral kleine zeugenbedrijven. Gemiddeld genomen telt een bedrijf in de Duitse deelstaat 240 dieren. Dit is niet in lijn met bedrijven in Nederland en Denemarken, want cijfers wijzen uit dat in deze landen gemiddeld 480 en 603 zeugen per bedrijf werden geteld.  Deze cijfers dateren echter wel van 2013. Volgens Prigge ligt de ‘stoppersdrempel’ voor kleine zeugenhouders veel lager dan bij de grotere bedrijven. ‘Duitse varkenshouders hebben duidelijk behoefte aan rust en voorspelbaarheid’, besluit Prigge. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Analyse Varkens

Nederlandse biggenprijs houdt voet bij stuk

Analyse Varkens

Stagnerende export duwt biggenprijs omlaag

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden