Hoeveel minder biggen zijn er eigenlijk, aangezien de biggenprijzen pijlsnel opklimmen begin dit jaar? Uit de decembertelling van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat er daadwerkelijk minder biggen in Nederland te vinden zijn, terwijl de varkenstapel als geheel door de psychologische grens van 12 miljoen zakt.
Voor het eerst sinds december 2009 noteert de Nederlandse varkensstapel weer onder de grens van 12 miljoen dieren. In december vorig jaar werden er in totaal 11.881.000 varkens geteld, een daling van 535.000 dieren ten opzichte van april. Een grote daling is zichtbaar in de biggenstapel. Ten opzichte van de apriltelling is het aantal biggen bij de zeug met 235.000 dieren geslonken tot een aantal van 1.896.000. Ook het aantal gedekte zeugen laat opmerkelijke cijfers zien. Met een aantal van 664.000 vertoont deze groep het laagste aantal sinds 1980, het oudste meetmoment sinds het CBS digitaal publiceert. UIteraard is de zeug anno 2017 niet de zeug uit 1980, aangezien de jaarlijkse biggenproductie per zeug fors is toegenomen.
De stelregel die Wageningen Economic Research hanteert is dat een krimp van 2 procent in de zeugenstapel zorgt voor stabilisatie in biggenproductie. Met een krimp van 3,4 procent in het totaal aantal zeugen, ten opzichte van december 2015, noteert de krimp in 2016 dus beduidend boven de stelregel uit Wageningen.
Het aantal jonge varkens tot 50 kilo kent ook een grote min van ruim 400.000 dieren tot circa 4,8 miljoen. Het aantal vleesvarkens zit daarentegen juist in de lift en noteert, met 4,14 miljoen dieren juist weer het hoogste niveau in drie jaar tijd. Echter, gezien er fors minder biggen en jonge varkens zijn, is het logisch dat dit zich doorvertaald in een kleinere varkensstapel en dat is een positief signaal voor prijsvorming op de varkensmarkt. Ook aan de kostenkant brengen minder dieren doorgaans een aantal voordelen met zich mee. Zo blijft de sector hierdoor eenvoudiger onder het gestelde sectorplafond voor de varkenshouderij en wellicht ontstaat er ook wat verlichting op de mestmarkt.
Terwijl de sector ook middels het voerspoor de fosfaatuitstoot tracht te drukken, is het logisch dat er - bij varkenshouders en belangenbehartigers - veel weerstand leeft tegen extra overheidsbemoeienis ten aanzien van bijvoorbeeld het afschaffen van de POR-regeling. Dit aangezien de sector vorig jaar onder ook onder het gestelde fosfaatplafond bleef.
Verloop zeugenstapel in aantal *1000
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/varkens-voer/artikel/10873413/Aantal-gedekte-zeugen-op-laagste-punt-sinds-1980]Aantal gedekte zeugen op laagste punt sinds 1980[/url]