Varkenstapel zakt door grens

Aantal gedekte zeugen op laagste punt sinds 1980

15 Februari 2017 - Wouter Baan - 4 reacties

Hoeveel minder biggen zijn er eigenlijk, aangezien de biggenprijzen pijlsnel opklimmen begin dit jaar? Uit de decembertelling van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat er daadwerkelijk minder biggen in Nederland te vinden zijn, terwijl de varkenstapel als geheel door de psychologische grens van 12 miljoen zakt.

Voor het eerst sinds december 2009 noteert de Nederlandse varkensstapel weer onder de grens van 12 miljoen dieren. In december vorig jaar werden er in totaal 11.881.000 varkens geteld, een daling van 535.000 dieren ten opzichte van april. Een grote daling is zichtbaar in de biggenstapel. Ten opzichte van de apriltelling is het aantal biggen bij de zeug met 235.000 dieren geslonken tot een aantal van 1.896.000. Ook het aantal gedekte zeugen laat opmerkelijke cijfers zien. Met een aantal van 664.000 vertoont deze groep het laagste aantal sinds 1980, het oudste meetmoment sinds het CBS digitaal publiceert. UIteraard is de zeug anno 2017 niet de zeug uit 1980, aangezien de jaarlijkse biggenproductie per zeug fors is toegenomen. 

De stelregel die Wageningen Economic Research hanteert is dat een krimp van 2 procent in de zeugenstapel zorgt voor stabilisatie in biggenproductie. Met een krimp van 3,4 procent in het totaal aantal zeugen, ten opzichte van december 2015, noteert de krimp in 2016 dus beduidend boven de stelregel uit Wageningen.  

Logisch dat er veel weerstand leeft tegen afschaffing POR-regeling

Het aantal jonge varkens tot 50 kilo kent ook een grote min van ruim 400.000 dieren tot circa 4,8 miljoen. Het aantal vleesvarkens zit daarentegen juist in de lift en noteert, met 4,14 miljoen dieren juist weer het hoogste niveau in drie jaar tijd. Echter, gezien er fors minder biggen en jonge varkens zijn, is het logisch dat dit zich doorvertaald in een kleinere varkensstapel en dat is een positief signaal voor prijsvorming op de varkensmarkt. Ook aan de kostenkant brengen minder dieren doorgaans een aantal voordelen met zich mee. Zo blijft de sector hierdoor eenvoudiger onder het gestelde sectorplafond voor de varkenshouderij en wellicht ontstaat er ook wat verlichting op de mestmarkt. 

Terwijl de sector ook middels het voerspoor de fosfaatuitstoot tracht te drukken, is het  logisch dat er - bij varkenshouders en belangenbehartigers - veel weerstand leeft tegen extra overheidsbemoeienis ten aanzien van bijvoorbeeld het afschaffen van de POR-regeling. Dit aangezien de sector vorig jaar onder ook onder het gestelde fosfaatplafond bleef. 

Verloop zeugenstapel in aantal *1000

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
4 reacties
john 15 Februari 2017
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/varkens-voer/artikel/10873413/Aantal-gedekte-zeugen-op-laagste-punt-sinds-1980]Aantal gedekte zeugen op laagste punt sinds 1980[/url]
de economie regelt t wel, daar hebben we geen overheid voor nodig. alleen eerlijke consequente regelgeving.
Abonnee
Piet 15 Februari 2017
dit geeft hoop
john 15 Februari 2017
doodsteek voor de nederlandse vleesvarkenshouders.. die hebben het van de goedkope biggen moeten hebben om de mestkosten goed te maken. vleesvarkensprijs wordt europees bepaald..
Abonnee
boerke 15 Februari 2017
Beste John. Als de NL. vleesvarkenshouder het niet meer trekt is het met de fokkerij ook zo gebeurd. Waar wou jij al de biggen laten die in nederland afgemest worden. Of wat als er een besmettelijke ziekte komt. Denk daar maar eens over na!!
Abonnee
boereke 15 Februari 2017
Biggenproduktie verdubbeld dus nog teveel zeugen
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Nieuws CBS

Uitscheiding stikstof en fosfaat onder plafond EU

Nieuws stikstof

Boer dwingt publicatie fosfaattoekenning af

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden