Risico's afdekken wordt mogelijk

Vion gooit levering- en prijssysteem op de schop

7 Maart 2017 - Wouter Baan - 1 reactie

Voor varkenshouders die leveren aan Vion valt er binnenkort echt wat te kiezen. Om beter in te spelen op diverse afzetmarkten introduceert Vion nieuwe aflevermodules, waarin onder andere spekdikte en gewicht mogen variëren. Daarbij introduceert het vleesconcern uit Boxtel ook nieuwe prijssystemen. 

Op de wereldmarkt doen volgens Vion interessante deelmarkten voor om verschillende soorten kwaliteit varkensvlees weg te zetten, zowel binnen de Europa als in Aziatische landen als Japan en Zuid-Korea. ‘Het beter afstemmen van onze productie op de behoeften van deze deelmarkten biedt nieuw perspectief; zowel voor Vion als voor de Nederlandse varkenshouderij’, aldus Frans Stortelder, COO van Vion Pork.

Om op deze vraag in te spelen is een bredere spreiding in varkens gewenst. Vanuit dat oogpunt introduceert Vion drie nieuwe aflevermodules. Naast de module ‘basis’ introduceert de slachterij de modules ‘breed’ en ‘robuust’. ‘Good Farming Balance’ is het sleutelwoord achter deze nieuwe vraaggestuurde aanpak.

Vion gaat 'all in all out' stallen faciliteren  

De module ‘breed’ houdt in dat meer spreiding in gewicht en spekdikte mogelijk zijn wanneer de varkens worden afgeleverd. Zo wordt bijvoorbeeld de mogelijkheid geboden om varkens uit een stal in één keer af te leveren. De module ‘robuust’ heeft als doel om vooral vettere varkens, met extra spekdikte, in de slachterij te krijgen. Per module zijn er specifieke eisen aan onder andere aflevergewicht en spekdikte en zodoende wordt varkenshouders de mogelijkheid geboden om te kiezen naar wens.  

Naast de aflevermodules introduceert Vion ook nieuwe prijssystemen. Als toevoeging op de huidige weekprijs worden twee nieuwe inkoopmethoden aangeboden onder de namen Vion-prijsindexgarantie(PIG) en de Vion-langetermijnprijs(LTP). De ‘indexgarantie’ wordt een prijs samengesteld op basis van een aantal internationale noteringen, zodoende wordt een gemiddelde prijs gegarandeerd. De ‘langetermijnprijs’ wordt aangeboden om varkenshouders meer zekerheid te bieden. Ook een combinatie van de prijssystemen is mogelijk.

De Good Farming Balance maakt deel uit van de Good-Farming strategie van Vion Pork. ‘De varkenshouder krijgt door deze aanpak veel meer keuze. Zowel de leveranciers als Vion kunnen zo hun risico’s beter afdekken’, zo stelt Stortelder. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Abonnee
Leo 7 Maart 2017
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/varkens-voer/artikel/10873689/Vion-gooit-levering--en-prijssysteem-op-de-schop--]Vion gooit levering- en prijssysteem op de schop[/url]
lange termijncontracten zijn een makkelijke opstap voor langere termijnbetalingen.
Ik denk dat we dat in ieder geval niet moeten willen.
We kunnen nu als varkenssector trots zijn op de zeer korte betalingstermijnen.
Ik vind het erg belangrijk dat we er met zijn alle voor zorgen dat die betalingstermijn ook daadwerkelijk kort blijft.
Abonnee
boerke brabant 8 Maart 2017
ben geen leverancier van vion meer, dus ook niet uitgenodigd voor deze bijeenkomsten. maar wel benieuwd hoe hoog die vaste prijs is en voor welke termijn? weet iemand dat wel?
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Nieuws Varkens

Onzekere markt noopt Vion tot uitstel varkensprijs

Nieuws Varkens

Vion wil lichtere varkens door stroeve wereldmarkt

Analyse Varkens

Vion dissonant op verder eentonige varkensmarkt

Analyse Varkens

Ook Vion staat niet boven de marktpartijen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden