Nieuwe maatregelen

Danish Crown lijdt aan grondstofgebrek

3 Mei 2017 - Wouter Baan - 3 reacties

Danish Crown ziet de slachtcijfers in eigen land fors teruglopen. Denemarken telt genoeg varkenshouders, alleen wordt het gros van de biggen geëxporteerd naar Duitsland en Polen. Om deze varkens zelf te kunnen slachten, probeert de slachterij nieuwe leveranciers te lokken met een forse premie en gratis advies.

Deense slachterijen hebben dit jaar grote moeite om de slachthaken vol te krijgen. De slachtcijfers blijven wekelijks ver achter op het langjarig gemiddelde. In de eerste 9 weken van dit jaar stagneerde het slachtcijfer met maar liefst 8 procent. Zonder maatregelen zet deze trend door en komt de werkgelegenheid bij de slachterijen op het spel.

Grondstofgebrek
Volgens Danish Crown CEO, Jais Valeur, produceert Denemarken veel biggen, alleen profiteren slachterijen nauwelijks van de grote varkenshouderij. Danish Crown heeft al langere tijd last van een grondstofgebrek en kunnen zodoende niet maximaal profiteren van goede exportmogelijkheden. Dit is ook terug te zien in de exportcijfers. In de eerste drie maanden van dit jaar daalde de Deense export van varkensvlees naar China met bijna 20 procent tot 25.500 ton. 

Ook overheid helpt handje mee 

Deense varkenshouders worden daarom gestimuleerd om de biggen zelf te mesten. Zowel de Deense overheid als Danish Crown komen hiervoor met stimuleringsmaatregelen. De overheid heeft bijvoorbeeld een subsidie vrijgemaakt. Daar kunnen varkenshouders aanspraak op maken voor de bouw van nieuwe vleesvarkensstallen.

Ook Danish Crown komt met maatregelen. Er werd vorig jaar november al bekend dat bestaande leveranciers een premie, van omgerekend bijna 7 cent, krijgen uitbetaald bovenop de varkensprijs. Nu worden ook nieuwe leveranciers verleidt met een hogere uitbetalingprijs. Nieuwe leveranciers, die speciaal voor de Britse markt varkens leveren, worden door Danish Crown verleidt met een premie uit van 4 cent per kilo. Deze premie staat voor minimaal één jaar vast. Als extraatje krijgen varkenshouders gratis advies.

Winwinsituatie
Danish Crown heeft hoge verwachtingen van het stimuleringspakke. Het pakket is vooral bedoeld om een win-winsituatie te creëren. Sinds gisteren, 2 mei, kunnen varkenshouders gebruik maken van de premies en extraatjes.  

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
3 reacties
Johan 3 Mei 2017
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/varkens-voer/artikel/10874348/danish-crown-lijdt-aan-grondstofgebrek][/url]
Toch merkwaardig hoe ze nu allemaal gaan lopen achter die varkens. Een duivelszak is nooit gevuld, maar plots blijkt daar toch, na lange tijd, niks meer in te komen. De slachterijen zijn tot op het bot gegaan. Eigenlijk verdienen ze nu ook niet beter. Het respect is wederzijds.
martin 3 Mei 2017
mooi he, een wat kleiner aanbod.
Houden zo!!!!
john 3 Mei 2017
Als alle vermeerderaars in Nederland biggen fokken waar heel europa om vraagt gaan de slachterijen hier ook anders piepen.. In denemarken staat de biggenprijs 5 euro hoger en hebben ze nog moeite om de varkens in t land te houden en een groot tekort..
leonardo2 7 Mei 2017
wat zal BRUSSEL hier van zeggen concurentie vervalsing of staatssteun of mogen ze in denemarken dit WEL
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
varkens & voer noteringen

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Nieuws Varkens

Danish Crown sluit wederom Deense slachterij

Nieuws Varkens

Danish Crown start per direct met reorganisaties

Nieuws Samenwerking

Vion en Danish Crown sluiten pact in Duitsland

Nieuws Varkens

Danish Crown ziet omzet biologisch vlees afnemen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden