Aftrap op 29 mei

Voerspoor varkenshouderij bijna van start

24 Mei 2017 - Wouter Baan

Het vrijwillige voerspoor in de varkenshouderij gaat maandag 29 mei van start. De regeling streeft ernaar om de fosfaatproductie dit jaar met één miljoen kilo reduceren. Vanaf vandaag 24 mei is de regeling ter inzage opengesteld.

Varkenshouders die voer met een lager fosforgehalte inkopen, ontvangen een tegemoetkoming voor de meerkosten. Voor de reductie van één miljoen kilo fosfaat in mengvoer is in totaal 4 miljoen subsidiegeld beschikbaar gesteld. Tot 26 juni kunnen varkenshouders zich inschrijven.

Inschrijven kan tot 26 juni

De uitvoering van de regeling valt onder de verantwoordelijkheid van de Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) die hiervoor samenwerkt met Flynth Accountant en Adviseurs.

Rekensom en bewijslast 
De tegemoetkoming wordt verleend voor het aantal kilogrammen fosfaat waarmee de inkoop in 2017 verminderd wordt. Dit wordt berekend per gemiddeld aantal varkens in 2017, ten opzichte van hetzelfde aantal varkens in dezelfde periode in 2016. Vee-saldokaarten en voerjaaroverzichten dienen als bewijslast.

Derogatie behouden
De regeling is een onderdeel van het maatregelenpakket om de fosfaatproductie terug te schroeven tot het niveau van de derogatiebeschikking voor ruimere mestnormen. De doelstelling van de regeling is om deze uitzonderingspositie ook na dit jaar te behouden. 

Het behoudt van de derogatie is cruciaal voor de Nederlandse varkenshouderij. Volgens een berekening van Wageningen Economic Research (WUR) zorgt het verlies van de derogatie op korte termijn voor een jaarlijkse inkomensdaling van gemiddeld 5000 euro.

Lees hier de antwoorden op veelgestelde vragen. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer

Achtergrond Stikstofstemming

Succesje Adema met rouwrandje veehouderij

Achtergrond mest

Derogatie beëindigd door druk Timmermans

Achtergrond Stikstofstemming

Omtzigts ministersplannen lonken na landbouwdebat

Achtergrond Stikstofstemming

Lang schaduwregeren geeft irritatie en chagrijn

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden