Brabantse stikstofplannen

POV naar rechter als plannen doorgaan

16 Juni 2017 - Kimberly Bakker

De Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) is teleurgesteld in het compromis dat woensdag 14 juni door de Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant werd gepresenteerd. 'Als dit verder doorzet, dan zullen wij naar de rechter stappen', zeggen Ingrid Jansen en Eric Douma, respectievelijk voorzitter en vicevoorzitter van de POV. 

Dit compromis heeft te maken met de strengere stikstofregels en het introduceren van het systeem van 'stalderen'. Dit om de veehouderij in Noord-Brabant te reguleren. 

De oorspronkelijke datum was vanaf het jaar 2028

De nieuwe regels
De Gedeputeerde Staten willen dat de Brabantse veehouders hun stallen in 2022 hebben aangepast aan de nieuwe normen, om zo de uitstoot van ammoniak, geur en fijnstof te verminderen. Die regels zouden oorspronkelijk ingaan vanaf 2028.

De POV is daar alles behalve gecharmeerd van. 'Vorig jaar november werd dit ineens 2020 en nu komen ze met het jaar 2022. De Gedeputeerde Staten noemen dit een compromis, maar wij noemen het een doekje voor het bloeden. Ze nemen een loopje met alle inspanningen, investeringen en ammoniak- en fijnstofreductie die varkenshouders en hun collega's de afgelopen jaren hebben geleverd', aldus Jansen en Douma.

Dramatische gevolgen
De Gedeputeerde Staten hebben, volgens de POV, totaal geen oog voor de dramatische gevolgen die hierdoor ontstaan voor de varkenshouders en hun gezinnen. Ook is er veel te weinig aandacht voor de economische gevolgen voor de provincie.

De te verwachte gevolgen staan bovendien niet in verhouding tot de te verwachte milieuwinst. 'De stikstofruimte die (door het verdwijnen van de boeren-familiebedrijven) vrijkomt, komt volgens de Gedeputeerde Staten ten goede aan ‘andere sectoren’. Per saldo wordt er dus nauwelijks tot geen milieuwinst geboekt. Dit terwijl er wel een kaalslag onder veehouders wordt uitgevoerd', zeggen Jansen en Douma.

Moeilijk om te voldoen aan de eisen

Ook kunnen veel bedrijven en veehouders, volgens de POV, niet voldoen aan de gestelde eisen. 'Honderden familiebedrijven, die de afgelopen jaren honderden miljoenen euro’s hebben moeten investeren in milieumaatregelen, zullen door deze nieuwe regels verdwijnen. Zij kunnen op zo’n korte termijn namelijk niet voldoen aan de regels. Daarnaast kunnen zij de hoge investeringen, die Brabant eist, niet opbrengen.'

Discriminerend en geeft rechtsongelijkheid
Het voorgestelde ‘staldering’ om de veehouderij te reguleren, is volgens Jansen en Douma veelal discriminerend en geeft rechtsongelijkheid. 'Staldering geldt in Brabant allen voor hokdieren en niet voor grasdieren, zoals melkvee. Deze plannen leiden er daarnaast toe dat de financiële gevolgen bij de toekomstgerichte varkenshouders wordt neergelegd. Zij moeten dus eerst meters van de stoppers opkopen, voordat zij verder kunnen met ontwikkelen.'

Impact veel groter dan gedacht
Daarnaast heeft het noodgedwongen moeten stoppen met het bedrijf niet alleen grote gevolgen voor de varkenshouders en hun gezinnen, maar ook voor de leefbaarheid op het platteland. Ook voor de economie in Brabant zal het grote gevolgen hebben. 'Het stoppen van de vele boeren zal een enorme impact hebben op de werkgelegenheid in Brabant. Varkenshouders en hun collega’s zorgen direct en indirect voor duizenden banen', aldus Jansen en Douma.

Er is dan geen sprake meer van een gelijk speelveld

Niet akkoord gaan 
De POV roept de Provinciale Staten op om op 7 juli niet akkoord te gaan met de voorstellen van de Gedeputeerde Staten. Zij willen veehouders de tijd geven tot, zoals afgesproken, 2028. Zo hebben zij de tijd om te voldoen aan alle regels. 'Zoals ook onze collega’s in de rest van Nederland dat hebben. Anders is er voor onze varkenshouders in Brabant geen sprake van een gelijk speelveld', beweren Jansen en Douma. 

'Wij hopen en vertrouwen op gezond boerenverstand in de Brabantse politiek. Als de plannen tóch worden doorgevoerd, dan zit er niks anders op dan het juridische traject te bewandelen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is allround redacteur bij Boerenbusiness. Daarnaast heeft ze oog voor de social mediakanalen van Boerenbusiness.
Regenradar
Powered by Agroweer

Achtergrond Stikstofstemming

Omtzigts ministersplannen lonken na landbouwdebat

Achtergrond Stikstofstemming

Lang schaduwregeren geeft irritatie en chagrijn

Achtergrond Stikstofstemming

De missiegerichtheid van gehavend Rutte IV

Interview Marijn Dekkers

Hoge grondprijs grootste uitdaging extensivering

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden