29 mei gestart

Voerspoor varkenshouderij populair

16 Juni 2017 - Kimberly Bakker

Veel varkenshouders hebben zich aangemeld bij adviesbureau Flynth voor de Regeling fosfaatreductie varkenshouderij. Flynth voert de regeling uit in opdracht van de Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV). 

Het vrijwillige voerspoor voor de varkenshouderij is op maandag 29 mei in werking getreden. Die regeling streeft ernaar om de fosfaatproductie, vanuit de veehouderij, dit jaar met één miljoen kilo fosfaat te reduceren. Dit moet gebeuren via mengvoeders.

4

miljoen

euro beschikbaar voor de regeling in de varkenshouderij

Bijdragen aan maatregelenpakket
De reductie vanuit de varkenshouderij moet bijdragen aan het maatregelenpakket, dat tot doel heeft om de fosfaatproductie in Nederland terug te brengen naar het niveau dat is toegestaan voor de derogatiebeschikking Nitraatrichtlijn. Er is 4 miljoen euro beschikbaar voor het vrijwillige voerspoor varkenshouderij.

Aanmelden heeft nog zin 
Varkenshouders kunnen zich nog aanmelden tot 26 juni. 'Het heeft zeker nog zin om dit te doen', zegt POV-voorzitter Ingrid Jansen. 'We weten nu immers nog niet hoeveel reductie de aangemelde varkenshouders verwachten in 2017. Wij verwachten wel dat we de 1 miljoen kilo fosfaat moeten gaan halen. Echter, we weten het pas zeker zodra de aanvullende informatie door de varkenshouders is aangeleverd.'

De varkenshouders die zich hebben aangemeld, krijgen in de week van 19 juni bericht. Daarin komt het verzoek om de aanvullende informatie aan te leveren. Hiervoor krijgen zij vervolgens 3 weken de tijd. Als dan duidelijk wordt dat er meer dan 1 miljoen kilo fosfaat wordt gereduceerd, dan komen varkenshouders die zich later hebben aangemeld op de "reservebank".

Ze horen in 2018 of er nog ruimte is

Op de reservebank?
Bedrijven die op die reservebank zitten, horen in 2018 of er nog ruimte is voor uitbetaling van een vergoeding. Dit geld valt vrij als andere bedrijven den reductie niet behaald hebben, of als deze bedrijven niet aan de randvoorwaarden voldoen. De varkenshouders die op reservebank zitten, kunnen op basis hiervan zelf nog de keuze maken of zij dit jaar gaan reduceren of niet. 

Varkenshouders die zich tussen 19 en 26 juni aanmelden, krijgen half juli definitief te horen of zij nog mee kunnen doen. Er wordt dan gekeken of er nog ruimte is binnen de 1 miljoen kilo reductie. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is allround redacteur bij Boerenbusiness. Daarnaast heeft ze oog voor de social mediakanalen van Boerenbusiness.
Regenradar
Powered by Agroweer

Achtergrond Stikstofstemming

Demissionaire twijfelaars en achterafdenkers

Achtergrond Stikstofstemming

Renure-succes Adema, nu nog overbruggingsboei

Achtergrond Stikstofstemming

EU vreest BBB-effect en snijdt dieper in Green Deal

Achtergrond Emissie

CO2 dicteert waarde voeding en verwart beleid

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden