Tropische temperaturen

Hitteprotocol van kracht in varkenssector

19 Juni 2017 - Wouter Baan

Het is deze week tropisch warm in Nederland en daarom hanteert de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) het zogeheten hitteprotocol. Ook verschillende slachterijen treffen maatregelen.

Het hitteprotocol houdt in dat de NVWA de werkzaamheden voor exportkeuringen zal aanvangen vanaf 4 uur ’s ochtends. De export van slachtvarkens wordt momenteel nog wel uitgezonderd. Dit omdat er geen afspraken zijn gemaakt met de buitenlandse slachterijen om ervoor te zorgen dat de varkens niet in een wachtrij terechtkomen.

Wachttijd in de schaduw 

Slachterijen hanteren eigen protocol
Ook slachterijen treffen maatregelen. Van Rooi Meat bijvoorbeeld hanteert standaard een hitteprotocol vanaf 24 graden Celsius. De vrachtwagens met levende dieren staan dan in de schaduw te wachten, in plaats van in de volle zon. Naar eigen zeggen is de NVWA content met de eigen aanpak van de slachterij.

Het NVWA-protocol is standaard van toepassing bij een voorspelde periode van 4 aaneengesloten dagen met maximumtemperaturen minimaal 27 graden Celsius, of bij een individuele dag met maximumtemperatuur van 30 graden Celsius. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden