Het is deze week tropisch warm in Nederland en daarom hanteert de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) het zogeheten hitteprotocol. Ook verschillende slachterijen treffen maatregelen.
Het hitteprotocol houdt in dat de NVWA de werkzaamheden voor exportkeuringen zal aanvangen vanaf 4 uur ’s ochtends. De export van slachtvarkens wordt momenteel nog wel uitgezonderd. Dit omdat er geen afspraken zijn gemaakt met de buitenlandse slachterijen om ervoor te zorgen dat de varkens niet in een wachtrij terechtkomen.
Slachterijen hanteren eigen protocol
Ook slachterijen treffen maatregelen. Van Rooi Meat bijvoorbeeld hanteert standaard een hitteprotocol vanaf 24 graden Celsius. De vrachtwagens met levende dieren staan dan in de schaduw te wachten, in plaats van in de volle zon. Naar eigen zeggen is de NVWA content met de eigen aanpak van de slachterij.
Het NVWA-protocol is standaard van toepassing bij een voorspelde periode van 4 aaneengesloten dagen met maximumtemperaturen minimaal 27 graden Celsius, of bij een individuele dag met maximumtemperatuur van 30 graden Celsius.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.