Grote landen krimpen

Slechts drie EU-landen slachten meer varkens

11 Augustus 2017 - Wouter Baan

Van de 28 Europese lidstaten hebben slechts 3 landen meer varkens geslacht in de eerste 4 maanden van 2017. Vooral in Noordwest-Europa zijn de haken minder gevuld.

Alleen 3 Oost-Europese landen hebben in de periode van januari tot en met april 2017 meer varkens geslacht. Bulgarije toont een plus van 12%, Hongarije een plus van 2,6% en Letland een plus van 1,7%. Dit zijn landen die, qua varkensaantallen, weinig voorstellen in Europa. Voor de rest schrijven alle lidstaten rode cijfers, die variëren van een min van 0,6% in Servië tot een min van 13,5% in Kroatië.

Nederland middenmoter
Van de grote varkenslanden blijven voor Polen, met een min van 0,6%, en Spanje, met een min van 0,8%, de schade redelijk beperkt. Nederland is met een min van 3% een middenmoter. De krimp in Duitsland (-4%), Frankrijk (-4,2%) en Denemarken (-6,7%) valt groter uit.

Per saldo slachtten de Europese lidstaten 83,4 miljoen varkens. Dat zijn is 3,5% minder in vergelijking tot dezelfde periode vorig jaar. Vooral in februari (-5,8%) en april (-10,2%) werd fors minder geslacht. In januari en maart hingen juist meer varkens aan de haken.  De grafiek geeft per lidstaat de procentuele verschillen weer tussen het aantal varkensslachtigen van januari tot en met april in vergelijking tot vorig jaar. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Varkens

Minder varkens geslacht in 2023, wél meer export

Analyse Varkens

Verlagen beursprijs varkens onvermijdelijk

Nieuws Varkens

Duitsland slacht dit jaar fors minder varkens

Analyse varkens

Varkensprijs stabiel bij blijvend moeizame afzet

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden