Kansrijke handel

Rusland levert dit jaar nog varkensvlees aan China

15 Augustus 2017 - Wouter Baan - 2 reacties

Rusland wil nog voor het einde van dit jaar varkens- en pluimveevlees leveren aan China. Volgens een woordvoerder van het Russische ministerie van Landbouw, Evgeny Gromkyo, zitten de besprekingen in de laatste fase en zijn de Chinezen welwillend. Logistiek gezien is de handel een logische keuze.

Volgens Gromkyo zijn de eerste leveringen niet ver weg. "Ik ben ervan overtuigd dat de export nog voor het einde van 2017 kan beginnen." Het exportpotentieel van de Russische varkenssector is enorm. Dit jaar exporteerde Rusland naar verluidt zo'n 25.000 ton. Volgens Gromkyo had dit met gemak 100.000 ton kunnen zijn. Ook de Russische minister van Landbouw, Alexander Tkachyov, bevestigde in een eerder stadium al dat Rusland exportplannen heeft in China.

Export noodzakelijk
Dat Rusland zijn zinnen zet op China valt te begrijpen. De Russische varkenssector groeit snel en zal, in het kader van vierkantverwaarding, aan export moeten denken. Ondanks het feit dat Rusland op bepaalde onderdelen nog niet zelfvoorzienend is. Sinds 2005 schrijft de varkenssector louter groeicijfers. Vorig jaar was de procentuele groei krap 10%, dit jaar komt er opnieuw zo’n 4,5% extra productie bij. Met een productie van 3 miljoen ton varkensvlees in 2017 is Rusland de vijfde grootste producent ter wereld.

Transport per trein ligt het meest voor de hand 

Geografisch interessant
Dat Rusland buurland China wil bevoorraden met varkensvlees is logisch. Het zou niet onlogisch dat de logistiek tussen beide landen over het spoor gaat. Beide landen grenzen aan elkaar en de voordelen van de trein zijn aanzienlijk. Het is veel goedkoper dan vliegen en veel sneller dan varen. Een treintransport tussen China en Europa duurt 15 à 17 dagen, een containerschip doet er minstens 1 maand over. In theorie zou China binnen 2 weken kunnen worden bevoorraad met varkensvlees uit het westen van Rusland.

De Chinese overheid investeert fors in het verbeteren van de spoorverbindingen met haar achterland. Het land steekt er zeker $40 miljard in, wat men de 'Nieuwe Zijderoute' noemt.

Zwakke roebel
Ook de zwakke roebel geeft aanknopingspunten. De Russische centrale bank besloot op 10 november 2014 om de koers van de roebel los te laten. Ten opzichte van de dollar is de roebel toen zo’n 30% in waarde gedaald. De roebel is, als gevolg van de onrust in De Krim en de lage olieprijzen, behoorlijk zwak. De zwakke roebel is een nood voor importeurs, maar een deugd voor exporteurs.  

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
2 reacties
Jan 15 Augustus 2017
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/varkens-voer/artikel/10875547/rusland-levert-dit-jaar-nog-varkensvlees-aan-china][/url]
Komt de russische landbouw nu eindelijk, mede door de EU sancties, van't eind? Dat is het goede nieuws. Dat Rusland zich, net als de EU, van China afhankelijk maakt is geen goed nieuws. Dat dictatorial geregeerde, communistische land vormt een serieuze bedreiging voor de wereldvrede. Zie de situatie met Noord Korea het land dat door China is gefaciliteerd in de ontwikkeling van een kernwapen. En dat is maar 1 voorbeeld. Dat laat de EU voortwoekeren alsof er niets aan de hand is.
jan veltkamp 15 Augustus 2017
@jan. Het is maar hoe je het bekijkt. Europese landen zijn 60 jaar geleden wel naar Korea gegaan om oorlog te voeren maar de koreanen zijn nog nooit hier geweest. Je kunt je zelfs afvragen waar de westerse wereld niet is geweest om oorlog te voeren. En hoeveel landen van buiten europa zijn hier ooit een oorlog in europa begonnen?
Jan 15 Augustus 2017
@jan veltkamp wel eens van de hunnen gehoord en van Dzengnis Khan, van de islamitische Turken die al in Europa waren?
Maar ik heb het over nu en bedreiging voor de wereldvrede die van de PRC uitgaat.
De EU politiek kijkt de andere kant op als het om China gaat. Het is net als de DPRK een communistisch land. De bedrijven staan, als puntje bij paaltje komt onder controle van de partij. Die partij koopt strategische bedrijven op (DOW, Syngenta) waarmee we essentiele info weggeven en ons zo uitleveren aan de communisten die ons de duimschroeven kunnen aandraaien.

overigens, de EU beweert international iets voor te stellen (daarom zouden we als NL ons aan dit construct moeten uitleveren), maar de EU maakt NIETS klaar. ze teuten wat af, maar stellen niets voor. En nu moet de EU een eigen leger hebben. Ha, alsof dit verdeelde huis iets zou voorstellen. Dat leger is er om de EU recalcitranten onder de duim te houden. Dat even terzijde, maar daarom niet minder belangrijk.
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
varkens & voer noteringen

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden