Toont Vlees Prijs Index aan

Ham kost maar liefst 38 euro in Hongkong

28 Augustus 2017 - Bart-Jan van Zandwijk

In Hongkong werd in 2014 nog het meeste vlees gegeten. Die positie heeft Australië inmiddels overgenomen. Echter, in het land betaalt men nog wel het meeste voor 1 kilo ham. Dat blijkt uit de Vlees Prijs Index van Caterwings.

Eerder bleek uit datzelfde onderzoek al dat rundvlees in Zwitserland veruit het duurst is. De Vlees Prijs Index van Caterwings is gebaseerd op de vleesprijzen van de belangrijkste vleesmarkten van de grootste steden ter wereld. In totaal bestaat de Vlees Prijs Index uit gegevens van 52 landen.

De prijzen zijn vergeleken met het minimumloon in de bijbehorende landen. Daaruit blijkt vervolgens hoeveel uur een inwoner moet werken voor een stuk vlees in het eigen land.

38,14

euro

betaalt men in Hongkong voor 1 kilo ham

Hongkong heeft duurste ham
Zoals al eerder gezegd, betaalt men in Hongkong het meeste voor 1 kilo ham, namelijk €38,14. De inwoners van Hongkong moeten voor dat stukje vlees ruim 5 uur werken, tegen minimumloon. 

In Zwitserland betaalt men €36,34 voor 1 kilo ham. Het land scoort daarmee net onder Hongkong. In Zwitserland werkt een Zwitser slechts 2 uur voor dat stukje ham. Daarna volgt Zuid-Korea met een prijs van €34,29 per kilo. In Zuid-Korea moet men iets langer werken, namelijk 3 uur. 

Nederland scoort gemiddeld
Nederlanders betalen €20,65 voor 1 kilo varkensham. Dat betekent dat Nederland redelijk gemiddeld scoort, ten opzichte van het wereldwijde gemiddelde. Ons land komt daarmee op plaats 19. Door het hogere minimumloon in Nederland hoeven wij maar 1,5 uur te werken voor 1 kilo ham. 

Waar vinden we juist de goedkope ham?
In Brazilië vindt men de goedkoopste ham. Daar betaal je 'slechts' €4,36 voor 1 kilo ham. Ook in Oekraïne is de ham niet duur. Toch ligt de prijs daar alweer een stuk hoger, namelijk op €7,40 per kilo. In Oekraïne moet men echter wel bijna 9 uur werken voor dat stukje vlees. 

In Zuidoost-Azië moet men 39 uur werken voor 1 kilo

Inwoners van Zuidoost-Azië moeten het langst werken. Zij betalen voor 1 kilo ham €21,21 en daar moeten zij dan 39 uur, onder minimumloon, voor werken. 

In Denemarken, Noorwegen en Zweden wordt het minst lang gewerkt voor 1 kilo varkensham. De benodigde werktijd ligt daar nog niet eens op 1 uur. Hieruit blijkt dat het minimumloon in die landen behoorlijk hoog ligt. 

Niet alle landen zijn meegenomen in deze vergelijking. Landen als Israël, Turkije en Egypte zijn niet meegenomen in de Vlees Prijs Index. Dat komt omdat er in deze landen, vanuit geloofsovertuigingen, bijna geen varkensvlees wordt gegeten. 

Hoeveel vlees eten we gemiddeld?
Uit het onderzoek van Caterwings is tevens gebleken welke landen het meeste en het minste vlees consumeren. Australië staat daarmee bovenaan, met 112 kilo vlees per persoon per jaar. 

Onderaan de lijst vinden we Indië, het oostelijke deel van Azië. Daar wordt slechts 4,40 kilo vlees per persoon per jaar geconsumeerd. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Varkens

Varkensvleesexport lijdt grote verliezen in Azië

Analyse Varkens

China wil varkenscyclus onder controle krijgen

Nieuws Varkens

Duitse varkensprijs verrast en zet opnieuw tandje bij

Opinie Wouter Baan

Slachterijen mis je pas als ze er niet meer zijn

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden