Door naderende brexit

Brazilië flirt met VK over vleesexport

13 December 2017 - Wouter Baan - 1 reactie

Brazilië wil gesprekken voeren met het Verenigd Koninkrijk (VK) over een mogelijke handelsrelatie na de brexit. Het Zuid-Amerikaanse handelsblok 'Mercosur' (Brazilië, Argentinië, Paraguay en Venezuela) wil de Britten in de toekomst van vlees voorzien.

Op voorhand zijn zowel Zuid-Amerikaanse als Britse ambtenaren en het bedrijfsleven enthousiast over een mogelijke vrijhandelsovereenkomst, zodra Groot-Brittannië de Europese Unie (EU) heeft verlaten. De definitieve scheiding staat gepland voor maart 2019.

Verkennende gesprekken over een mogelijke invulling van het handelsverdrag zijn nog niet gevoerd. Het sluiten van een handelsakkoord is dus ook nog ver weg. Pas nadat het VK de EU heeft verlaten, mogen de Britten officiële handelsbesprekingen starten met andere landen. 

Voorlopig alleen intentieverklaring 

Braziliaans vlees in opspraak
Roberto Jaguaribe, het hoofd van het Braziliaanse agentschap voor handel, ziet een toekomstige handelsrelatie met het VK wel zitten. Volgens Jaguaribe kunnen Britse consumenten profiteren van kwalitatief varkensvlees uit Brazilië tegen een relatief goedkope prijs. De supermarkten in het VK zouden met Braziliaans vlees in de schappen hun assortiment vergroten.

De betrouwbaarheid van de Braziliaanse vleessector verdient overigens wel een kanttekening. Brazilië was dit jaar nog wereldwijd in opspraak, vanwege een groot vleesschandaal. Ook is in de Braziliaanse varkens- en rundveesector het groeihormoon 'ractopamine' nog toegestaan, terwijl dit in veel (Europese) landen verboden is. Sinds 1 december hanteert Rusland hierom tijdelijk een boycot op Braziliaans vlees, vanwege de vondst van dit middel.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
john 13 December 2017
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/varkens-voer/artikel/10876897/brazilie-flirt-met-vk-over-vleesexport][/url]
als die landen aan dezelfde eisen moeten voldoen als de britten nu vragen voor de import zijn ze daar bij lange na niet meer zo voordelig.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden