Afrikaanse varkenspest

Russische boycot op varkensvlees van de baan

28 December 2017 - Wouter Baan

Het oordeel van de Wereldhandelsorganisatie (WTO), waarin werd gesteld dat het importverbod van Rusland op Europees varkensvlees niet conform de internationale spelregels is, is door Rusland geaccepteerd. Toch weert het land voorlopig nog Europees varkensvlees.

Rusland sloot in januari 2014 de grenzen voor Europees varkensvlees. Dit vanwege de uitbraak van Afrikaanse varkenspest in de Baltische staten. Brussel vond deze maatregel te omvangrijk, gezien in andere Europese landen geen Afrikaanse varkenspest was aangetroffen. Volgens de Europese Commissie (EC) zouden er politieke motivaties achter het sanitaire-importverbod schuilen.

Juridisch getouwtrek
Daarom spande de EC het voorval aan bij de WTO. Die oordeelde in 2016 al dat het importverbod illegaal was. Daarop tekende Rusland bezwaar aan door in hoger beroep te gaan. Ook in tweede instantie (februari 2017) bleef de WTO bij haar standpunt. In juni liet Rusland weten de WTO-uitspraak te respecteren. Zowel Rusland als Europa ging toen akkoord met het feit dat er een periode van enkele maanden nodig zou zijn om de uitspaak op te volgen.

Samen met Europa varkenspest tegengaan

Begin december is deze termijn verstreken en heeft Rusland definitief laten weten de uitspraak te accepteren. Wel heeft Rusland gezegd de situatie, met betrekking tot Afrikaanse varkenspest in Europa, nauwlettend de volgen. Ook verwacht de Russische voedselwaakhond (Rosselkhoznadzor) medewerking van Europa om Afrikaanse varkenspest samen te bestrijden door onderling gegevens uit te wisselen.

Tweede boycot
Nu de boycot is opgeheven voor Europese landen waar geen Afrikaanse varkenspest is geconstateerd, betekent dit niet dat die landen weer varkensvlees naar Rusland kunnen gaan exporteren. In augustus 2014 stelde Rusland namelijk een importverbod in voor groenten, fruit, zuivel, vis en (varkens)vlees uit Europa. Dit als reactie op Europese sancties aan Rusland, vanwege de annexatie van de Krim. Het handelsverbod gold destijds voor een jaar.

Ondertussen geldt de boycot nog steeds en recent maakte Rusland bekend dat deze is verlengd tot eind 2018. Sinds het najaar van 2014 hanteerde Rusland in theorie 2 boycotten voor Europees varkensvlees. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden