Het oordeel van de Wereldhandelsorganisatie (WTO), waarin werd gesteld dat het importverbod van Rusland op Europees varkensvlees niet conform de internationale spelregels is, is door Rusland geaccepteerd. Toch weert het land voorlopig nog Europees varkensvlees.
Rusland sloot in januari 2014 de grenzen voor Europees varkensvlees. Dit vanwege de uitbraak van Afrikaanse varkenspest in de Baltische staten. Brussel vond deze maatregel te omvangrijk, gezien in andere Europese landen geen Afrikaanse varkenspest was aangetroffen. Volgens de Europese Commissie (EC) zouden er politieke motivaties achter het sanitaire-importverbod schuilen.
Juridisch getouwtrek
Daarom spande de EC het voorval aan bij de WTO. Die oordeelde in 2016 al dat het importverbod illegaal was. Daarop tekende Rusland bezwaar aan door in hoger beroep te gaan. Ook in tweede instantie (februari 2017) bleef de WTO bij haar standpunt. In juni liet Rusland weten de WTO-uitspraak te respecteren. Zowel Rusland als Europa ging toen akkoord met het feit dat er een periode van enkele maanden nodig zou zijn om de uitspaak op te volgen.
Begin december is deze termijn verstreken en heeft Rusland definitief laten weten de uitspraak te accepteren. Wel heeft Rusland gezegd de situatie, met betrekking tot Afrikaanse varkenspest in Europa, nauwlettend de volgen. Ook verwacht de Russische voedselwaakhond (Rosselkhoznadzor) medewerking van Europa om Afrikaanse varkenspest samen te bestrijden door onderling gegevens uit te wisselen.
Tweede boycot
Nu de boycot is opgeheven voor Europese landen waar geen Afrikaanse varkenspest is geconstateerd, betekent dit niet dat die landen weer varkensvlees naar Rusland kunnen gaan exporteren. In augustus 2014 stelde Rusland namelijk een importverbod in voor groenten, fruit, zuivel, vis en (varkens)vlees uit Europa. Dit als reactie op Europese sancties aan Rusland, vanwege de annexatie van de Krim. Het handelsverbod gold destijds voor een jaar.
Ondertussen geldt de boycot nog steeds en recent maakte Rusland bekend dat deze is verlengd tot eind 2018. Sinds het najaar van 2014 hanteerde Rusland in theorie 2 boycotten voor Europees varkensvlees.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.