Inwoners de straat op

Drastisch tekort aan varkensvlees in Venezuela

29 December 2017 - Wouter Baan

In Venezuela is een drastisch tekort aan varkensvlees. President Maduro had de Venezolanen beloofd dat er met Kerst voldoende varkensvlees zou zijn, maar die belofte is niet waargemaakt. De Venezolanen gaan daarom massaal in protest.

Kerst zonder varkensvlees is geen kerst voor veel Venezolanen. In aanloop naar de feestdagen bleven de supermarkten in de hoofdstad echter leeg. Honderden inwoners uit de hoofdstad Caracas zijn woest op de president en gingen daags na de Kerst de straat op om hun ongenoegen te uiten. Ook woensdag 27 december werd volop gedemonstreerd. Er wordt zelfs gesproken over een 'pork revolution'.

Diepe crisis en hyperinflatie
Volgens Maduro had Venezuela wel degelijk varkensvlees ingekocht, maar zijn de leveringen nooit aangekomen. De president verdedigde zich op de nationale televisie en zij dat Portugal de orders niet heeft uitgeleverd. Volgens een overheidsfunctionaris zou Portugal de boel hebben gesaboteerd onder druk van de Verenigde Staten (VS). De Portugese regering spreekt deze aantijging tegen.

Venezuela verkeert al enige tijd in een diepe economische crisis, met hyperinflatie en tekort aan levensmiddelen als gevolg. Volgens Maduro zijn de oppositie in het land en de VS hieraan schuldig. De demonstraties over varkensvlees zijn de zoveelste in korte tijd. De Venezolanen protesteren al langer over hoge energieprijzen en rantsoen op brandstof. Tijdens de demonstraties zou er flink worden geplunderd.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Varkens

Van Rooi Meat houdt winst nog redelijk op peil

Nieuws Varkens

Stevige correcties op de varkensprijzen

Nieuws Varkens

Nog niet eerder was Duitse varkensprijs zo lang stabiel

Nieuws Varkens

Marge vleesvarkenshouder verbetert in 2024

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden