Tegenvaller voor slachterijen

China weert Nederlandse varkensbotten

26 Januari 2018 - Wouter Baan - 1 reactie

De export van Nederlandse varkensbotten naar China is stilgelegd door de Chinese autoriteiten. De maatregel geldt sinds vrijdag 19 januari. Dat betekent dat exportcontainers, die momenteel onderweg zijn, het land niet meer in mogen. Een behoorlijke tegenvaller voor slachterijen.

De maatregel betreft de export van borst-, rug- en nekbeenderen van het varken. Ook onderdelen als de bil- en boegpijpen worden geweerd. Chinese autoriteiten willen in beeld krijgen welke varkensonderdelen het land binnenkomen. Tot voor kort werden verschillende beenderen onder 1 noemer naar China geëxporteerd. Dit mag nu plotseling niet meer, waardoor er nieuwe exportlicenties moeten worden aangevraagd. Naar verluidt kampen meerdere landen, waaronder België, met het probleem.

Tegenvaller voor slachterijen
Volgens David van Sommeren, vleesverkoper bij Compaxo Zevenaar, is het een tegenvaller voor slachterijen. De vrachten die nu onderweg zijn naar China moeten wellicht vernietigd worden, of retour worden gestuurd. "Het is daarom een serieus probleem."

Zoektocht naar alternatieve afzetmarkten

Van Sommeren kan geen inschatting maken van welke economische gevolgen het importverbod gaat hebben. Het risico ligt in elk geval bij de exporterende partij; in dit geval de slachterijen. Voor de beenderen moet nu een alternatieve afzetmarkt worden gezocht. Die zijn er volgens van Sommeren wel, bijvoorbeeld in Zuid-Korea. Omdat meerdere landen met het probleem kampen, wordt het nu waarschijnlijk dringen om de beenderen hier af te zetten.

Het probleem was nog groter geweest wanneer de export van koppen en poten ook was stilgelegd. Dat is volgens Van Sommeren nu niet het geval. "Het betreft alleen de minst waardevolle onderdelen van het varken. Al komt het de toch al trage vleesafzet van begin 2018, en daarmee de varkensprijs, in elk geval niet ten goede."

Werken aan oplossing
Frans van Dongen, persvoorlichter bij de COV, erkent het probleem, maar wil er inhoudelijk niets over zeggen. "Dat is niet in het belang van de oplossingen, waar we hard aan werken." Volgens Van Dongen doen de COV en de Nederlandse overheid er alles aan om varkensbeenderen opnieuw naar China te mogen exporteren. "We hebben het probleem scherp in ons vizier."

Van Sommeren geeft aan dat het nu afwachten is. Gezien de stroperige processen, die de Chinese overheid eigen is, kan daar enige tijd overheen gaan. Vion verwijst voor een inhoudelijk reactie door naar de COV. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
ma 26 Januari 2018
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/varkens-voer/artikel/10877358/china-weert-nederlandse-varkensbotten][/url]
waarom?
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden