Begin 2019 einddatum maken

Schouten in gesprek over couperen biggenstaarten

6 Februari 2018 - 1 reactie

Minister Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) gaat begin 2019 in gesprek met de varkenssector over een einddatum voor het couperen van biggenstaarten. Zo laat Schouten in een brief aan de Tweede Kamer weten.

Schouten verwacht dat er in 2019 steeds meer bedrijven zullen zijn die de stap kunnen zetten om biggen met krulstaarten succesvol te houden. Dit baseert zij op basis van ervaringen in 2018 en het inzetten van een risicobeoordeling en verrijkingsmateriaal, zo schrijft Schouten.

Noodzakelijk dat de risicofactoren beperkt worden

Echter, daarvoor is het noodzakelijk dat de risicofactoren voor staartbijten worden geminimaliseerd, waardoor uitbraken zo goed mogelijk voorkomen kunnen worden. Dat betekent dat dierverzorgers een uitbraak snel moeten kunnen signaleren, dat er een effectief vangnet beschikbaar is (ten behoeve van het stoppen van het bijtgedrag) en dat er een adequate noodopvang is.

Onderzoeksagenda Varkenshouderij
Recent zijn er tussen het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en de Producentenorganisatie Varkenshouderij (POV) afspraken gemaakt over de meerjarige financiering van de Onderzoeksagenda Varkenshouderij. Deze agenda biedt een stevige plaats aan het stoppen met het couperen van biggenstaarten.

De Nederlandse varkensketen ondertekende in juni 2013 al de Verklaring van Dalfsen, met als doel op een verantwoorde manier te stoppen met couperen van biggenstaarten.

boerenbusiness.nl

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is allround redacteur bij Boerenbusiness. Daarnaast heeft ze oog voor de social mediakanalen van Boerenbusiness.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Jos van Vonderen 6 Februari 2018
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/varkens-voer/artikel/10877468/schouten-in-gesprek-over-couperen-biggenstaarten][/url]
Zozo, een gedurfde uitspraak!
"gebaseerd op ervaringen uit (het jaar is nog maar koud een maand oud!) 2018" wil men in 2019 een einddatum.

POV moet nog 10 varkenshouders vinden om ervaringen van 2018 te kunnen geven.

"De Nederlandse varkensketen ondertekende in juni 2013 al de Verklaring van Dalfsen, met als doel op een verantwoorde manier te stoppen met couperen van biggenstaarten."

Buiten de vraag of 'De verklaring van Dalfsen' nog enige legitimiteit heeft (?) wil ik de nadruk leggen op 'verantwoorde manier'!
Wat als die niet gevonden wordt? (en kom a.u.b. niet met het (4-daagse eis) argument; het kan mits management in orde is) Durft men dan ook te stellen dat er géén einddatum komt?
henk 6 Februari 2018
Dit klinkt mij hetzelfde in de oren als toen de zeugen in groepshuisvesting moesten en wij ineens als enige land van Europa het voor elkaar zouden krijgen om ze op 4 dagen los te laten....... en weten allemaal hoe goed dat werkt op veel bedrijven.... ik wil het dierenleed liever niet zien op veel bedrijven als ze dit snel afschaffen en maar zeggen, goed management lost het op, ja ja......
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief

BBB juicht niet voor keuze Staghouwer tot minister

Politiek Kabinet Rutte IV

BBB juicht niet voor keuze Staghouwer tot minister

Henk Staghouwer wordt minister van Landbouw

Politiek Kabinet Rutte IV

Henk Staghouwer wordt minister van Landbouw

Ambtenaren LNV wilden knallen met opkooprapport

Nieuws Stikstof

Ambtenaren LNV wilden knallen met opkooprapport

Schouten wil 180 bedrijven opkopen in eerste slag

Nieuws stikstof

Schouten wil 180 bedrijven opkopen in eerste slag

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief