Afrikaanse varkenspest

Onbeperkte jacht op wilde zwijnen in Duitsland

22 Februari 2018 - Wouter Baan - 2 reacties

Duitsland trekt extra wapens uit de kast om de Afrikaanse varkenspest tegen te gaan. Het Duitse kabinet heeft woensdag 21 februari besloten om meer preventieve maatregelen in werking te stellen; zo mag er nu onbeperkt gejaagd worden op wilde zwijnen.

Met de nieuwe maatregelen zet Duitsland het uitvoeringsbesluit van de Europese Unie (EU), inzake de Afrikaanse varkenspest, om in nationaal recht. Dit betekent dat het Duitse ministerie van Landbouw onmiddellijk mag ingrijpen wanneer de ziekte geconstateerd wordt.

Ook is besloten dat er nu jaarrond op wilde zwijnen mag worden gejaagd, met uitzondering van moederdieren met jongen. Daarmee wordt geprobeerd het aantal wilde zwijnen terug te brengen. Wilde zwijnen worden gezien als een van de belangrijkste verspreiders van de Afrikaanse varkenspest. Voorheen gold het jachtseizoen van half juni tot eind januari.

Voorschriften bij uitbraak
Mocht het tot een uitbraak komen, dan gaan de volgende maatregelen van kracht:

  • Voertuigen (met vlees, keukenafval of iets dergelijks) die terugkeren uit een besmet gebied moeten gedesinfecteerd worden.
  • Varkensbedrijven (in een getroffen gebied) die hun dieren willen vermarkten, moeten die eerst laten onderzoeken op Afrikaanse varkenspest.
  • Ook mag hooi en stro, afkomstig uit een getroffen gebied, niet meer gebruikt worden in de varkenshouderij.

Vlees uit besmet gebied
Anders dan voorheen is dat varkensvlees uit een besmet gebied niet per se waardeloos is, wanneer er Afrikaanse varkenspest is geconstateerd bij wilde zwijnen. Varkensvlees, afkomstig uit een besmet gebied, zou onder de oude wetgeving niet meer verkocht mogen worden. Dit bracht grote risico’s op waarde-derving met zich mee. Nu mag het vlees onder bepaalde omstandigheden toch de reguliere afzetkanalen in.

Volgens de ISN (de Duitse belangenbehartiger) zijn de voorgestelde maatregelen een goede zaak; met name de versoepeling in het vermarkten van varkensvlees uit een besmet gebied. Dit verkleint namelijk de risico’s voor varkenshouders en slachterijen bij een eventuele uitbraak. Het wetsvoorstel moet overigens nog wel goedgekeurd worden door de Bondsraad in Duitsland. Deze beslissing wordt waarschijnlijk vrijdag 2 maart gemaakt.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
2 reacties
Abonnee
info 22 Februari 2018
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/varkens-voer/artikel/10877665/onbeperkte-jacht-op-wilde-zwijnen-in-duitsland][/url]
Eindelijk kordaat optreden en niet de varkensbedrijven laten boeten voor iets wat van buitenaf komt.
petatje 22 Februari 2018
Ja dat is wel in Duitsland. Daar kan dat, ze hebben daar geen postcodeloterij met zijn "goede" doelen. In Nederland zijn dat de stichtingen die ook hier tegen in het geweer komen om zichzelf levensvatbaar te houden!
down under 22 Februari 2018
petatje schreef:
Ja dat is wel in Duitsland. Daar kan dat, ze hebben daar geen postcodeloterij met zijn "goede" doelen. In Nederland zijn dat de stichtingen die ook hier tegen in het geweer komen om zichzelf levensvatbaar te houden!



Hoezo?
https://www.volkskrant.nl/reizen/postcodeloterij-ook-in-duitsland~a555793/

Mijn stelling is dus: moet hier ook kunnen!
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
varkens & voer noteringen

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Nieuws Varkens

China importeert weer Belgisch varkensvlees

Nieuws Varkens

China keurt import Russisch varkensvlees goed

Nieuws Varkens

Varkenspest duikt op in Zweden bij wilde zwijnen

Achtergrond Varkens

Italië zet zich schrap na AVP in Lombardije

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden