Afrikaanse varkenpest tegengaan

Denemarken bouwt hek bij grens met Duitsland

22 Maart 2018 - Wouter Baan

Op de grens tussen Denemarken en Duitsland komt een afrastering om wilde zwijnen tegen te houden. Dit met het oog op verspreiding van de Afrikaanse varkenspest. De Deense regering wil hiermee de exportpositie van de varkenssector veiligstellen.

De Afrikaanse varkenspest is een serieus gevaar voor de Deense varkenssector. Als het tot een uitbraak komt, dan komt de export van varkensvlees naar de derde landen (buiten Europa) stil te liggen. Dit vertegenwoordigt een waarde van 11 miljoen Deense kronen (circa €1,4 miljard). Deze exportwaarde wil Denemarken koste wat het kost veiligstellen.  

70 kilometer lang
Esben Lunde Larsen, de Deense minister van Milieu en Voedselvoorziening, zegt geen risico te willen nemen. Dit om te voorkomen dat de ziekte naar Denemarken overslaat, want dat zou betekenen dat de exportwaarde verloren gaat. Op grens tussen Denemarken en Duitsland wordt daarom een afrastering geplaatst (70 kilometer lang) om de overtocht van wilde zwijnen te blokkeren.

De hoogte zal 2 meter bedragen, waarvan 1,5 meter boven de grond is. Verspreidt over de route zullen passagiersdoorgangen worden geplaatst. De desbetreffende grondbezitters van de beoogde locatie worden binnenkort op de hoogte gesteld van de plannen.

Breder plan
De bouw van de afrastering is een onderdeel van een breder plan om de insleep van de Afrikaanse varkenspest tegen te gaan. Zo krijgen Deense varkenshouders (professioneel en hobbymatig) voorlichting, terwijl ook de jacht op wilde zwijnen in bepaalde regio’s wordt opgeschroefd.

De bouw van een hek tegen de Afrikaanse varkenspest is overigens niet nieuw. Eerder bouwde Polen al een hek van ruim 900 kilometer aan de grens met Oekraïne en Wit-Rusland.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Varkens

China importeert weer Belgisch varkensvlees

Nieuws Varkens

China keurt import Russisch varkensvlees goed

Nieuws Varkens

Varkenspest duikt op in Zweden bij wilde zwijnen

Achtergrond Varkens

Italië zet zich schrap na AVP in Lombardije

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden