Maatregel in handelsoorlog

China verscherpt controle op varkensvlees uit VS

9 Mei 2018 - Wouter Baan

Met tijdrovende bureaucratie probeert China de Verenigde Staten (VS) terug te pakken in de handelsoorlog. Letterlijk elke container met Amerikaans varkensvlees, die China binnenkomt, wordt door de autoriteiten geïnspecteerd.

Als reactie op de importtarieven die de VS op staal en aluminium heft, hanteert China sinds begin april een maximale heffing van 25% op varkensvlees uit de VS. Geluiden uit het veld verklappen dat dit niet de enige maatregel is.

Tijdrovende bureaucratie
Volgens Luis Chein van WH Group, de grootste speler in varkensvlees, heeft China de douanecontroles flink opgevoerd. In het verleden werden exportcontainers alleen op willekeurige basis geïnspecteerd; nu inspecteert de Chinese douane elke container met Amerikaans varkensvlees. De controles zijn volgens Chein tijdrovend, waardoor er vertraging optreedt.

De controles gelden ook voor exportcontainers met fruit en boomstammen uit de VS. De Chinese douane wil niet reageren op de verscherpte controles. Handelaren laten weten dat de Chinese bureaucratie gezien kan worden als een verkapte tegenreactie in de Chinees-Amerikaanse handelsoorlog.

In gesprek
Hoe de handelsoorlog verder gaat verlopen, moet nog blijken. Volgende week reist Liu He, de vicepremier van China, af naar de VS om over de handelsoorlog te praten. De heffingen op Amerikaans varkensvlees zijn onderdeel van een lange lijst aan Chinese heffingen op meer dan 120 Amerikaanse importproducten.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden