Nieuws Handelsoorlog

Handelsoorlog nadert nieuw hoofdstuk

15 Juni 2018 - Wouter Baan - 1 reactie

De handelsoorlog tussen de Verenigde Staten (VS) en China nadert een nieuw hoofdstuk. De Amerikaanse president Donald Trump heeft namelijk goedkeuring gegeven voor nieuwe sancties tegen China. China stelt hier waarschijnlijk heffingen tegenover, onder meer op sojabonen. Ook de Europese Unie (EU) is voornemens tegenmaatregelen te treffen. 

De Amerikaanse regering heeft vrijdag 15 juni een nieuwe lijst gepubliceerd met goederen waarop een importheffing komt (ter waarde van $50 miljard). China beraadt zich op tegenmaatregelen; zo dreigde de regering deze week al met hernieuwde heffingen van 25% op sojabonen en varkensvlees uit de VS. Een paar weken geleden leek de handelsoorlog nog met een sisser af te lopen, maar daar is nu geen sprake meer van.

Trump Country
In de 'Midwest' van de VS worden de ontwikkelingen met angst en beven gevolgd. De American Soybean Association, die meer dan 300.000 producenten vertegenwoordigd, deed deze week nog een dringende oproep aan het Congres om de handelsoorlog te staken. De sojaproducenten komen overwegend uit staten als Iowa, Illinois, Minnesota, Nebraska, Indiana, Ohio en Noord- en Zuid Dakota. Juist dit zijn de staten die door de Amerikaanse media bestempeld worden als ‘Trump Country’. Toch lijkt Trump niet gevoelig voor de oproep van zijn boerenaanhang. Hij claimt zelfs dat ze er op termijn beter van worden.

Gemengde boer is dubbel de klos 

Ondertussen zijn Amerikaanse varkenshouders al getroffen door een heffing uit China en Mexico. Een heel aantal van hen produceert tevens sojabonen. Dit betekent dat de afzet op deze bedrijven aan alle kanten in de knel dreigt te komen. De sojaprijs op de CBoT in Chicago prijkt inmiddels bijna op het laagste punt in 10 maanden tijd. Ook de varkensprijs noteert op lage niveaus. De Amerikaanse boeren hebben daarbij al niet veel vet op de botten; de afgelopen jaren zijn immers de boeken in gegaan als magere (graan)jaren.

EU schiet met scherp 
Ook de EU beraadt zich op gerichte tegenmaatregelen, nadat de VS eind mei importheffingen lanceerde op staal en aluminium uit Europa. Zo stemde de Europese regeringsleiders deze week in met het plan om te heffen op Amerikaanse goederen, ter waarde van €2,8 miljard.

Zo komen er onder meer heffingen op producten als spijkerbroeken, fruit, whisky en motors. Deze gerichte vergeldingsactie is bedoeld om de achterban van Trump in hun portemonnee te treffen. De Europese Commissie moet de maatregelen nog wel aannemen. Die komt woensdag 20 juni in Brussel bijeen om hierover te stemmen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
ae 15 Juni 2018
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/varkens-voer/artikel/10878917/handelsoorlog-nadert-nieuw-hoofdstuk][/url]
ben benieuwd wat de spotmarkt gaat doen..
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
varkens & voer noteringen

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden