Analyse Staldering Noord-Brabant

'Het loopt geen storm met stalderen'

1 Augustus 2018 - Wouter Baan - 2 reacties

Noord-Brabant hanteert sinds vorig jaar de stalderingseis, met de bedoeling om de staloppervlakte van de intensieve veehouderij binnen de perken te houden. Zowel stoppers als groeiers worstelen met dit beleid. Succesverhalen zijn er nog nauwelijks.

"Eerst stallen slopen en daarna pas bouwen", dat is het motto van de provincie. Voor iedere 100 m2 nieuwe stal moet (binnen hetzelfde gebied) 110 m2 aan stallen worden gesaneerd. Stopper en groeier moeten elkaar vinden, alvorens de schop in de grond kan. René Dilven, vastgoedadviseur bij DLV Advies, noemt stalderen een complexe regelgeving in de kooptransactie. De eis is dat een ondernemer de stal op voorhand heeft gesloopt of herbestemd. "Dit kan een flinke en tijdrovende investering zijn wanneer de meters nog niet zijn verkocht of herbestemd."

De kopende partij moet bij de eerste fase van de vergunningsvraag de stalderingsmeters al op zak hebben. Het wijzigen van een bestemmingsplan duurt minimaal 9 maanden en kan, exclusief stalderen, zomaar €25.000 kosten. "Een ondernemer moet dus flinke kosten maken", aldus Dilven. Wanneer de vergunning niet wordt verstrekt, kunnen de stalderingsmeters worden doorverkocht. Volgens Dilven is het echter niet gezegd dat de meters hun waarde behouden.

Niemand wil proefkonijn zijn

Onzekerheid met luchtwasser
Daarbij hebben varkenshouders sinds medio juli een extra uitdaging. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (I&W) heeft de emissiefactoren voor geur van gecombineerde en biologische luchtwassers fors teruggeschroefd. Het beleid van Noord-Brabant ontmoedigt, volgens Dilven, sowieso het gebruik van luchtwassers en stuurt aan op andere stalsystemen (bijvoorbeeld het 'varkenstoilet'). De vraag is waar je als ondernemer in gaat investeren. "Niemand wil een proefkonijn zijn."

Al deze factoren maken dat er tot nu toe weinig succesverhalen zijn. Dilven weet 2 aanvragen die succesvol zijn verlopen. Daarbij heeft hij nog een handjevol concrete voorstellen lopen. Mogelijk dat er in 2019 meer aanvragen komen; met het oog op de stoppersregeling die in 2020 afloopt. Dilven laat weten dat het provinciebeleid dan wel duidelijker moet zijn. Volgens de vastgoedadviseur wil Noord-Brabant werken aan een 'werkbare regelgeving'. Hij opteert voor een vrijstelling voor de kleinere projecten. "Bijvoorbeeld bij projecten tot 200 m2, waarbij geen extra dieraantallen aan de orde zijn."

Het loopt geen storm
Een woordvoerder van de provincie Brabant bevestigt dat het geen stormloopt met de aanvragen. De bouwmeters zijn wel degelijk beschikbaar; zeker met oog op de stoppersregeling. "Her en der is ook wel vraag, maar het leidt nauwelijks tot aanvragen", zegt de zegsman. Volgens hem zijn tot nu toe 5 aanvragen bekend. De uitbreiders zijn overwegend varkenshouders; de stoppers komen zowel uit de varkens- als de pluimveehouderij.

De woordvoerder laat weten dat er afgelopen maanden op plekken voorlichting is gegeven; aan ondernemers, maar ook aan adviseurs en beleidsmakers. Hoeveel aanvragen er de komende maanden komen, is volgens de projectleider moeilijk in te schatten. Volgens Verzantvoort hebben ondernemers een afwachtende houding aangenomen, mede gevoed door de uitspraak van de rechtbank Den Bosch.

De rechter oordeelde eind mei dat de gemeente Reusel-De Mierden de uitbreiding van een varkensbedrijf niet mag weigeren, op basis van de stalderingseis. Dit omdat de vergunningsaanvraag in de afrondende fase zat, waardoor de eis onredelijk was. Verzantvoort kan voorstellen dat deze uitspraak consequenties heeft voor nieuwe aanvragen. Daarbij heeft ZLTO ook nog rechtszaken lopen, waar ondernemers waarschijnlijk de uitspraken van willen afwachten.

Rechtszaken maken ondernemers terughoudend

Afhankelijk van derden
Tussen de aanvraag en verstrekking zit officieel 8 weken. "Wanneer alle zaken op orde zijn, kan het ook binnen 2 weken geregeld zijn", verzekert de woordvoerder. Bij het ontbreken van gegevens kan de aanvraag echter veel langer duren. Hij weet een voorbeeld waarbij een stopper zijn stal had verhuurd. De huur werd opgezegd, om de stalderingsaanvraag in gang te zetten. Hierbij is het protocol dat de ondernemer moet aantonen dat de stal de afgelopen 3 jaar bedrijfsmatig in gebruik is geweest. Daarvoor is hij afhankelijk van de Gecombineerde opgave van de huurder. Uit frustratie over de opgezegde huur kwam die niet met de gegevens over de brug. "In dat geval loopt de procedure vertraging op."

Prijzen en aanbod
Van de 6 stalderingsgebieden zitten de aanvragen, volgens de zegsman, tot nu toe met name in de gemeenten in Noordoost-Brabant. Daar zit volgens Dilven ook het aanbod. "Prijzen van €30 tot €40 per m2 zijn gangbaar", weet Dilven. In de gebieden bij Tilburg en Eindhoven is het aanbod schaarser, als gevolg van eerdere regelingen. Wat de stalderingsmeters in de toekomst gaan kosten, is volgens de DLV-vastgoedadviseur moeilijk in te schatten.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
2 reacties
J.A.A. Louwers 2 Augustus 2018
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/varkens-voer/artikel/10879477/het-loopt-geen-storm-met-stalderen][/url]
Beste medewerker,

Ik zou heel graag mee willen doen met een of andere regel, ik heb ruim 35 jaar een vleesvarkensstal van 500 varkens verzorgd.
Door de vele regels en lage prijzen en veroudering van de stal ben ik in 2016 gestopt. Nu zit ik met een leegstaand gebouw met astbest dak en problemen met de verzekeraar.
Waar zou ik moeten zijn die mij kan helpen??

M.v.g. Jos Louwers.
tempo 2 Augustus 2018
in zeker geval stal niet afbreken.asbest in slechtste geval van dak doen in 2024.
Hoeven geen nieuwe platen op en zo laten staan.Minste kosten.Ze kunnen je niet verplichten stal te moeten afbreken.
speklap 3 Augustus 2018
gewoon een nieuwe stal bouwen oude slopen, als dat na 35 nog niet kan. is stoppen ook maar het beste. hopen op geld van een opkoopregeling, is ijdele hoop verwacht ik omdat deze niet bedoeld is om reeds gestopte of stoppende(stoppersregeling) varkenshouders van pensioen te voorzien. maar om knelgevallen mbt geuroverlast een zetje te geven om te stoppen of op een betere plek weer verder te kunnen gaan.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden