Shutterstock

Nieuws Rundveefraude

Ook varkenshouder riskeert I&R-boete

17 September 2018

Het Identificatie- en Registratiesysteem (I&R) gaat op de schop. Het is bij rundvee-, schapen- en geitenhouders bekend. Echter, bij varkenshouders begint het nu pas te landen. Ook zij riskeren door de wijzigingen boetes van €500 tot €1.500 per overtreding. De Producentenorganisatie Varkenshouderij (POV) maakt daarom bezwaar.

Het eerste punt van kritiek is dat varkenshouders tot nu toe niet werden meegenomen in de toelichting van de regeling. Toch bevat het concept een groot aantal wijzigingen die relevant zijn voor de varkenshouders. Zo zijn de regels voor het merken gewijzigd, waardoor deze handelingen onder de werking van de 'Regeling bestuurlijke boetes' valt.

Bestraffende sancties
De werkzaamheden waarmee eerder geen boete geriskeerd werd, kunnen nu wel een boete opleveren van €500 tot €1.500 (afhankelijk van het delict). "Er wordt nergens aangegeven wat de aanleiding is om bestraffende sancties af te kondigen voor de op varkenshouderijen betrekking hebbende normen."

Wijziging om onregelmatigheden tegen te gaan

- POV

De POV vindt het kwalijk dat ze niet betrokken zijn geweest bij de wijzigingen. Volgens de POV hebben de wijzigingen vooral plaatsgevonden om de onregelmatigheden in de rundveesector tegen te gaan.

Boete niet in verhouding
De POV heeft bezwaar tegen een boete als een varkenshouder niet of te laat meldt dat hij dieren houdt. Ook hebben zij bezwaar als de melding onjuist of onvolledig is. Ook voor deze sector verschuift de meldtermijn van 3 werkdagen naar 3 dagen. Te laat of onjuist melden, levert een boete op van €1.500. "Dit bedrag staat niet in verhouding tot het te dienen doel", zo stelt de POV.

Hier blijft het niet bij, want ook de regels met betrekking tot het merken, het gebruik van oormerken, het doorgeven van wijzigingen, vervanging van merken en andere zaken rondom de herkenning van de dieren zijn gewijzigd. Dat er totaal geen overleg is geweest met de sector, is volgens de POV in strijd met het verbod op willekeur.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
boerenbusiness.nl

Herma van den Pol

Herma van den Pol werkt sinds 2011 bij Boerenbusiness en heeft zich door de jaren heen ontwikkeld tot marktexpert Melk & Voer. Daarnaast is zij wekelijks te zien in de marktflits over de zuivelmarkt.
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Varkens

Brede steun voor herkozen POV-voorzitter Verriet

Interview Verriet en Duteweerd

POV praat met ministerie over liquiditeitssteun

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief