Nieuws Afrikaanse varkenspest

Tönnies: 'Een uitbraak raakt ons hard'

14 November 2018 - Redactie Boerenbusiness - 1 reactie

Het is niet de vraag of, maar wanneer Afrikaanse varkenspest Duitsland bereikt. Dat zei topman Clemens Tönnies maandag 12 november in zijn inleiding op de EuroTier in Hannover. "Als de OIE (World Organisation for Animal Health) een uitbraak gelijk stelt aan de status voor productiedieren wordt het een grote klap voor onze sector."

Tönnies stelt dat het van de zotte is dat bij een uitbraak van Afrikaanse varkenspest onder wilde zwijnen alle varkenshouders en verwerkende industrieën daar ook onder lijden. "Ik roep de politiek op met ons mee te strijden, om deze status zodoende te veranderen. Het is lastig inschatten hoeveel impact het gaat hebben, maar die impact zal groot zijn."

Vlees is gezond 
De topman van de Duitse slachterij merkte verder op dat het alle hens aan dek is om aan de kritische geluiden uit de maatschappij te voldoen. "Kritiek moeten we niet wegwuiven, maar we hoeven ook niet overal in mee te gaan. Voedsel is veiliger dan ooit en toch is er meer discussie dan ooit, dat verbaast mij. Ik ben er oprecht van overtuigd dat er niets mis mee is om vlees te eten. Sterker nog: het is zelfs goed voor je hersenen. Het positieve verhaal mag en moet ook verteld worden."

De potentie op de wereldmarkt is enorm

- Clemens Tönnies

Volgens Tönnies blijven er volop kansen, ook als in West-Europa de consumptie van varkensvlees de komende 10 jaar daalt. "Als wij de publieke opinie goed uitleggen wat ons recht van werken en bestaan is, dan houden we een goede toekomst." Tönnies toonde daarbij FAO-studies die een daling van 1% in West-Europa toont en een stijging van zelfs 35% in Zuidoost-Azië, 25% in Brazilië en 10% in China. "Dat biedt enorm veel kansen voor ons."

Focus op kwaliteit
De inzet moet daarbij wel gericht zijn op kwaliteit. "Ik vergelijk ons daarbij met de auto-industrie. Enkele decennia geleden stond die ook onder druk. Door in te zetten op een sterk imago, door hoge kwaliteit, staat de Duitse auto-industrie er al jaren sterk voor. Die kansen liggen er voor onze sector ook, daarvan ben ik overtuigd."

Tönnies vervolgt: "Nieuwe concepten in de retail moeten en gaan daarbij helpen. Een belangrijk deel van de consument hier is namelijk al bereid iets extra te betalen voor extra inzet. Die vraag naar extra toegevoegde waarde neemt de komende jaren ook in andere werelddelen toe."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Jeannette 15 November 2018
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/varkens/artikel/10880504/t-nnies-een-uitbraak-raakt-ons-hard]Tönnies: 'Een uitbraak raakt ons hard' [/url]
Laten ze dan wel goede/eerlijke concepten ontwikkelen.
En niet zoals nu het geval is bij de grote supermarktketens:
vlees gebruiken als verpakkingsmiddel voor zout water!
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Nieuws Varkens

China importeert weer Belgisch varkensvlees

Nieuws Varkens

China keurt import Russisch varkensvlees goed

Nieuws Varkens

Varkenspest duikt op in Zweden bij wilde zwijnen

Achtergrond Varkens

Italië zet zich schrap na AVP in Lombardije

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden