Shutterstock

Nieuws Intensieve veehouderij

Groningen zet veehouderij definitief op slot

15 November 2018 - Kimberly Bakker - 6 reacties

De provincie Groningen heeft woensdag 14 november besloten dat het de intensieve veehouderij definitief per 1 januari 2019 op slot zet. Het betekent dat de boeren met varkens of kippen het aantal dieren op het bedrijf niet meer mogen uitbreiden.

Hoewel de boeren het aantal dieren niet mogen uitbreiden, mogen zij de stallen nog wel vergroten. De VVD in de provincie wil de boeren wel meer ruimte geven. RTV Noord meldt dat er een aantal jaar geleden gekozen is voor een overgangsperiode, zodat de boeren hun veestapel nog konden uitbreiden. De VVD vroeg woensdag opnieuw om zo'n overgangsperiode, maar hier was geen meerderheid voor. 

Overgangsperiode
"De boeren voorzien ons van voedsel", zo zegt VVD-Statenlid Madà Miesen bij RTV Noord. "Om het bedrijf rendabel te houden, moet er geïnvesteerd kunnen worden. Degenen die het hardst roepen dat de veehouderij moet inkrimpen, kopen nog steeds het goedkoopste stukje vlees."

De ChristenUnie en het CDA hebben ook moeite met het besluit voor een slot op de veehouderij, maar stemden alsnog tegen de overgangsperiode. "De intensieve veehouderij gaat op slot, maar dat is voor het CDA geen reden om het slot te heroverwegen. Er is geen meerderheid voor, daarom stemmen we tegen", laat CDA-statenlid Robert de Wit weten.

Stap naar de rechter dichterbij
Eerder lieten LTO Noord en verschillende veehouders al weten dat zij naar de bestuursrechter stappen als het slot definitief doorgevoerd werd. LTO Noord liet toen weten dat uitbreiding van de intensieve veehouderij mogelijk moet zijn als de bedrijven ver genoeg van de woonkernen liggen en dus geen hinder (kunnen) veroorzaken.

LTO Noord liet toentertijd eveneens weten dat het de rechter gaat laten toetsen of een verbod op grond van de Omgevingswet juridisch wel standhoudt.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is allround redacteur bij Boerenbusiness. Daarnaast heeft ze oog voor de social mediakanalen van Boerenbusiness.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
6 reacties
Bob 15 November 2018
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/varkens/artikel/10880526/groningen-zet-veehouderij-definitief-op-slot]Groningen zet veehouderij definitief op slot[/url]
Gewoon net als de melkveehouderij voor elk recht erbij, voor de helft grond eronder
Bert 15 November 2018
LTO zorgt alleen maar voor groei en goedkoop vlees.
Bij meer regels hoort een hogere prijs , dus meer inkomen voor de boer dat hoort LTO uit te dragen en anders laten ze gauw de mond dicht houden
Noorderlicht 15 November 2018
Zo is het maar net zoals Bert zegt.
A..J. 16 November 2018
Mooi gezegd Bert, maar geld erbij gaat niet lukken. Het is een wereldwijde markt waar de grote supermarkten die prijs dicteren. Consument gaat wel veranderen maar blijft in koopgedrag voor het goedkoopste gaan. Dus tel uit je winst m et deze maatregel
j 16 November 2018
De supermarkten hebben het ook voor het uitzoeken.
Toon van Hoof 16 November 2018
LTO voorzitter Marc Calon woont toch in Groningen en ook die laat de veehouderij dus gewoon vallen. Hij had zijn PvdA club beter moeten overtuigen dat dit een ondoordacht en zeer slecht besluit is.
Aan hem hebben we dus ook niks. Eruit met die man.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox