Shutterstock

Nieuws Afrikaanse varkenspest

'Afrikaanse varkenspest wordt geen epidemie'

27 November 2018

Feng Zhongwu, een woordvoerder van het Chinese ministerie van Landbouw, is ervan overtuigd dat Afrikaanse varkenspest geen epidemie wordt. Het land gaat de regels aanscherpen om verdere verspreiding tegen te gaan.

China kampt sinds begin augustus met Afrikaanse varkenspest en tot nog toe heeft het land nog geen grip op de situatie. Daarom heeft het land nu scherpere maatregelen aangekondigd en die moeten er volgens Feng Zhongwu voor gaan zorgen dat het niet tot een epidemie leidt.

Volgens het ministerie wordt het met de nieuwe maatregelen mogelijk om varkens te slachten in de besmette gebieden, waardoor transport van levende varkens zo veel mogelijk wordt beperkt. Ook gaat China het toezicht op de varkenshouders verbeteren.

Snelle verspreiding
Inmiddels is op 80 bedrijven Afrikaanse varkenspest ontdekt. Volgens de woordvoerder zijn er inmiddels 600.000 varkens geruimd. Dat is echter minder dan 1% van de totale varkensstapel. Chinese varkenshouders maken zich steeds meer ongerust over de situatie.

Bijna dagelijks komen er nieuwe meldingen van uitbraken. Vorige week werd de eerste uitbraak in de hoofdstad geconstateerd en de uitbraken raken zowel de grote als kleine bedrijven. Zo zijn er bedrijven met meer dan 20.000 varkens geruimd, terwijl er in november ook een besmetting was bij een 'back-yard farm' met slechts 1 varken.  

Dalend vertrouwen
Chinese bedrijven beginnen hun vertrouwen in varkensvlees te verliezen. Zo maakte Xiamen Airlines bekend dat er geen varkensvlees meer wordt geserveerd tijdens hun vluchten. Deze maatschappij is 1,5 keer zo groot als KLM en is eigendom van de Chinese staat. Deze regelgeving was echter van korte duur, want het heeft de maatregel inmiddels weer ingetrokken.

Hoewel verdere verspreiding voorlopig niet te voorkomen is, is Feng ervan overtuigd dat de ziekte niet zal uitmonden in een epidemie. Dit is wellicht tegen beter weten in, want de dierziekte heeft zich in enkele maanden door het hele land verspreid. Ook is het aangetroffen in vlees, wat suggereert dat er meer niet-vastgestelde uitbraken zijn.

Het virus is recent ook bij een dood wild zwijn aangetroffen. Dit wijst erop dat er nog meer wilde zwijnen zijn die het virus met zich mee dragen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
boerenbusiness.nl

Tim Roetman

Tim Roetman werkt sinds november 2018 als junior redacteur veehouderij bij Boerenbusiness. Hij schrijft met name over de (prijs)ontwikkelingen op de varkens- en zuivelmarkt.
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Afrikaanse varkenspest

Frankrijk en China sluiten revolutionaire AVP-deal

Achtergrond Afrikaanse varkenspest

Wat we nu weten over de AVP-uitbraak nabij grens

Nieuws Varkens

Afrikaanse varkenspest op Duits bedrijf vlakbij grens

Nieuws Varkens

Geen nieuwe gevallen AVP in Zuid-Duitsland

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox