gary yim /shutterstock

Nieuws Afrikaanse varkenspest

AVP in grootste metropool ter wereld

20 December 2018 - Tim Roetman

In de provincie Guangdong, de grootste provincie in China, is in week 51 Afrikaanse varkenspest (AVP) aangetroffen. Het virus werd aangetroffen in een slachterij en kostte 11 dieren het leven. Het aantal gevallen van Afrikaanse varkenspest in China gaat nu richting de 100 stuks.

De uitbraak vond plaats in de stad Zhuhai, welke 1,3 miljoen inwoners telt en gelegen ligt in de Parelrivierdelta. Dit gebied is (met 47,7 miljoen inwoners) de grootste metropool ter wereld. De regio is ook een enorme afzetmarkt voor varkensvlees.

Guangdong is een van de grootste regio's qua varkensvleesproductie in China. Al zorgt het grote aantal inwoners ervoor dat er alsnog veel moet worden geïmporteerd. De verwachting is dat de uitbraak van Afrikaanse varkenspest de varkensprijs in de regio gaat opschroeven.

Bijna 100 uitbraken 
Het aantal geregistreerde uitbraken in China staat op 97 stuks. De snelle verspreiding van het virus baart Chinese varkenshouders grote zorgen. Ook werd er in week 51 een bedrijf met 12.000 varkens getroffen. Eind november werden ook al 600.000 varkens geruimd. Sindsdien is dat getal alleen maar toegenomen.

De Chinese overheid lijkt nog geen oplossing te hebben. Er is namelijk al een verbod op de transport van levende varkens. Het is opvallend dat de markt in Europa nog niet heeft kunnen profiteren van de crisis rondom Afrikaanse varkenspest. Dit kan echter veranderen als de verspreiding zich in dit tempo voortzet.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Tim Roetman

Tim Roetman werkt sinds november 2018 als junior redacteur veehouderij bij Boerenbusiness. Hij schrijft met name over de (prijs)ontwikkelingen op de varkens- en zuivelmarkt.
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Varkens

China importeert weer Belgisch varkensvlees

Nieuws Varkens

China keurt import Russisch varkensvlees goed

Nieuws Varkens

Varkenspest duikt op in Zweden bij wilde zwijnen

Achtergrond Varkens

Italië zet zich schrap na AVP in Lombardije

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden