Shutterstock

Nieuws Afrikaanse varkenspest

Afrikaanse varkenspest op Chinees megabedrijf

3 Januari 2019 - Wouter Baan

Op een Chinees varkensbedrijf met 73.000 dieren is woensdag 2 januari Afrikaanse varkenspest geconstateerd. Niet eerder werd zo’n groot bedrijf getroffen.

De uitbraak vond plaats in de Chinese provincie Heilongjiang, wat in het noordoosten van China ligt. De ziekteverschijnselen zijn bij zeker 4.500 varkens geconstateerd en de protocollen schrijven voor dat alle dieren op het bedrijf moeten worden geruimd.

Een uitbraak op een dergelijk groot bedrijf kwam niet eerder voor, gezien Afrikaanse varkenspest doorgaans toeslaat op de kleinere, zogeheten 'backyard farms'. De grootste uitbraak tot nu toe vond medio oktober plaats op een bedrijf met 20.000 varkens.

Deense investeerder 
Opmerkelijk is dat het getroffen bedrijf in eigendom is van een Deens investeringsfonds genaamd: 'Heilongjiang Asia-Europe Animal Husbandry'. Dit bedrijf telt een zeugenstapel van 15.000 dieren en heeft de ambitie om de productie op te schroeven naar 385.000 vleesvarkens per jaar.

Het varkensbedrijf is pas een paar jaar op gang en heeft moderne productiefaciliteiten. Dit betekent dat de hygiënemaatregelen hoog zijn. Sinds de eerste uitbraak in augustus zijn ruim 100 varkensbedrijven in China getroffen door de dierziekte.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Varkens

China importeert weer Belgisch varkensvlees

Nieuws Varkens

China keurt import Russisch varkensvlees goed

Nieuws Varkens

Varkenspest duikt op in Zweden bij wilde zwijnen

Achtergrond Varkens

Italië zet zich schrap na AVP in Lombardije

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox