Shutterstock

Nieuws Afrikaanse varkenspest

China wil vaccin tegen AVP ontwikkelen

21 Januari 2019 - Tim Roetman

China laat weten een vaccin tegen Afrikaanse varkenspest te willen ontwikkelen. Dit kondigde het Chinese ministerie van Wetenschap en Technologie vrijdag 18 januari aan.

China gaat onderzoeken hoe ze de dierziekte, die de varkenshouderij in het land sinds augustus teistert, kan elimineren. Daarnaast wil het land kijken naar de oorsprong van het virus en de manier waarop de ziekte zich verspreidt. Verdere details van het onderzoek zijn nog niet gepresenteerd.

Wachten op een doorbraak
Er wordt wereldwijd sinds de jaren '60 onderzoek gedaan naar Afrikaanse varkenspest, maar het is nog niemand gelukt om een werkend vaccin te ontwikkelen. Volgens Willy Loeffen, specialist op gebied van Afrikaanse varkenspest bij Wageningen Bioveterinary Research, zijn er wel vaccins ontwikkeld die deels werken, maar die veel bijwerkingen hebben en dus nog niet commercieel gebruikt mogen worden.

Daarnaast laat Loeffen weten dat het zeer lastig is om te zeggen hoelang het kan duren voordat er een werkend vaccin beschikbaar komt. "Het is echt wachten totdat de doorbraak komt."

Dierziekte rukt op
Inmiddels is het aantal geregistreerde uitbraken in China toegenomen tot meer dan 100 stuks. De Chinese overheid heeft daarnaast gemeld dat er 2 grootschalige varkenshouders gestraft worden voor het achterhouden van een besmetting; daarvan had 1 varkenshouder zijn besmette varkens zelfs verkocht aan een slachterij. De andere varkenshouder had niet op tijd gemeld dat er Afrikaanse varkenspest op het bedrijf aanwezig was.

Ook in omringende landen is de dierziekte veelvuldig gesignaleerd. Zo is het virus op 10 januari voor het eerst aangetroffen in Mongolië en 1 week eerder is er in Taiwan ook een geval van Afrikaanse varkenspest geconstateerd.

Canada maakt zich zorgen
Inmiddels worden in Canada ook zorgen geuit over de verspreiding van het virus, bijvoorbeeld via ingrediënten voor veevoer. Canada importeert veel ingrediënten uit China, omdat het aminozuren bevat die elders niet of slecht verkrijgbaar zijn.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Tim Roetman

Tim Roetman werkt sinds november 2018 als junior redacteur veehouderij bij Boerenbusiness. Hij schrijft met name over de (prijs)ontwikkelingen op de varkens- en zuivelmarkt.
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Varkens

China importeert weer Belgisch varkensvlees

Nieuws Varkens

China keurt import Russisch varkensvlees goed

Nieuws Varkens

Varkenspest duikt op in Zweden bij wilde zwijnen

Achtergrond Varkens

Italië zet zich schrap na AVP in Lombardije

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden