Shutterstock

Nieuws Varkensstapel

Varkenssector beticht van grootschalige fraude

22 Januari 2019 - Wouter Baan - 34 reacties

Volgens Varkens in Nood worden in Nederland jaarlijks 2,3 miljoen varkens meer gehouden dan officieel is toegestaan. De Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) wijst de beweringen naar de prullenbak.

Varkens in Nood onderbouwt de aantijging door statistieken met elkaar te vergelijken. Volgens de cijfers van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) produceert Nederland jaarlijks (op basis van het aantal uitgegeven varkensrechten) zo'n 25 miljoen varkens.

Met de rekensom van Varkens in Nood komt de productie op 27,3 miljoen varkens, waarmee 10% van de productie dus illegaal zou zijn. Om tot deze berekening te komen, vermenigvuldigde de organisatie onder meer het aantal geregisterde fokzeugen met het gemiddeld aantal levend geboren biggen per zeug.

Pakkans is klein
Ook is er volgens Varkens in Nood een 'gat' in de exportcijfers: het Duitse importcijfer noteert 1 miljoen hoger dan het Nederlandse exportcijfer. De varkenshouders hebben volgens Varkens in Nood vrij speelveld om te sjoemelen, gezien varkens geen individueel oormerk hebben. Aangezien maar 2% van de bedrijven wordt gecontroleerd, is de pakkans voor de ondernemers klein.

De berekening van Varkens in Nood wordt door Robert Hoste, econoom varkensproductie bij Wageningen Economic Research, onderschreven. Hoste laat bij RTL Nieuws wel weten dat de uitkomst geen bewijs is dat er daadwerkelijk wordt gefraudeerd. "Daarvoor is eerst meer bewijs nodig." Het Openbaar Ministerie laat weten dat jaarlijks tientallen ondernemers worden veroordeeld, omdat ze meer varkens houden dan is toegestaan.

Aantijging klopt niet
Linda Janssen, voorzitter van de POV, zegt op haar beurt dat de bewering een misvatting is, gezien de varkenshouders bij de CBS-telling vaak het aantal stalplaatsen opgeven. In de praktijk zijn deze niet altijd bezet, waardoor het aantal fokzeugen in werkelijkheid lager uitpakt.

Janssen weet dat er ondernemers zijn beboet voor het houden van meer varkens, maar de illegale aantallen liggen veel lager dan de 2,3 miljoen die Varkens in Nood beweert.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is redacteur voor Boerenbusiness en focust zich op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
34 reacties
jan 10 22 Januari 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/varkens/artikel/10881121/varkenssector-beticht-van-grootschalige-fraude]Varkenssector beticht van grootschalige fraude[/url]
Belachelijk verhaal natuurlijk maar de toon is weer gezet.
Robotmelker 23 Januari 2019
Hoppa ...nu zijn jullie WEER aan de beurt...
Abonnee
boerke brabant 23 Januari 2019
volgens mij heb je voor biggen bij zeug geen rechten nodig, het aantal wat er bij een zeug ligt word elk jaar een beetje meer, als de speenleeftijd nou ook nog hoger word, wat in veel gevallen het geval is , heb je vlug meer jonge biggen op je bedrijf liggen , niks ilegaals,hopelijk zit linda vanavond bij jinec samen met varkens in nood om het misverstand uit de wereld te helpen
Joop 23 Januari 2019
Kom je toch ook helemaal niet mee weg met de afvoer met die fraude. Hoe wil je dat doen, een aantal zeugen 'zwart' houden of dubbel, en de biggen bij andere zeugen erbij tellen. En zo op papier 38 biggen per zeug spenen. Geloof er niks van, ik meen dat het toch behoorlijk dicht getimmerd is allemaal.
Jpk 23 Januari 2019
Als de mening van pov klopt zou ik een rechtzaak tegen varkens in nood beginnen . Er zijn geoeg varkenshouders die mee willen doen
Henk 23 Januari 2019
Niet toevallig, elke dag negatief in het nieuws, morgen 24e, Kamerdebat
dierhouderij.
biggenfokker 23 Januari 2019
Ik snap wel hoe het komt iedereen speent op papier 30 biggenx 930.000 zeugen is zoveel varkens, maar in werkelijkheid leveren we er maar 27 vleesvarkens per zeug af. Gat tussen theorie en praktijk.
Wij komen ook altijd biggen tekort.
mf7618 23 Januari 2019
Dan valt de werkelijke biggensterfte misschien wel een stuk lager uit. Als die biggen allemaal zwart verkocht worden.
Drikus 23 Januari 2019
Uitgaande van een berekening . Is totaal iets anders dan daadwekelijk uiteindelijk afgeleverde biggen of vleesvarkens .Niet elke boer speend 30 of meer biggen per jaar per zeug en de uitval tussen spenen en verkopen of opleggen in meststal is ook bij eider bedrijf anders . Verder zoals Janssen elders aangeeft geeft de boer aantal zeugenplaatsen op van aantal dat hij max maghouden . In technische kengetallen wordt gesproken van gemiddeld aantal aanwezigge zeugen per bedrijf is meestal minder dan aantal wat max gehouden kan of mag gehouden worden . Want bij controle mag hij maximaal te houden dieren niet overschrijden ook al heeft hij er een periode minder gehad . Dus van maximaal uitgaan is al gevaarlijk . Verder bij vleesvarkens is dit ook geval . Maar als een boer betere groei en minder uitval heeft en verder snel weer opzet kan hij gemiddeld per ligplaats meer varkens per jaar afleveren of je 2,5 per jaaf of 2,75 per jaar een varken per ligplaats aflevert maak al 10 procent uit . Dus voor de gekhouden kan men iedereen die deze zaken niet weet of kent . Zolang een veehouder zijn maximaal te houden dieren niet overschrijd is er niks strafbaars of wat dan ook aan de hand . Men wordt nu waarschijnlijk afgestraft op goede resultaten en netjes en gezond werken met dieren die dan goed presteren en dus voor groter aanbod zorgen .
Pig 23 Januari 2019
Wel een beetje raar er zal vast wel weer iets aan de hand zijn en samen met de slacterij zal er vast wel iets te regelen zijn om meer varkens te houden Er is in ieder geval geen sluitende registratie voor varkens Dan is frauwde niet uit te sluiten maar ook moeilijk te bewijzen. Dus ik snap de overdreven reactie om rechtzaken te beginnen helemaal niet.Wacht maar rustig af daar berijk je veel meer mee Met een rechtzaak kun je de schein ook tegen je oproepen.
Drikus 23 Januari 2019
Beste Pig wat is een sluitende registratie in uw ogen . Bedrijf heeft een milieu of tegenwoordig omgevingsvergunning . heeft bepaald aantal varkensrechten . Moet ieder jaar landbouwtelling invullen . aan enafvoer dieren aan of afmelden . dit moet de andere partij slachterij of andere afnemer ook zelfs Rendac . Dit zijn allemaal zaken die te controleren zijn . De deiren moeten ubn oormerk hebben dus omblikken onder ander bedrijf is ook niet mogelijk of deze komt in moeilijkheden . Er zullen best een paar bedrijven zijn die het niet al te nouw nemen . Deze komen vanzelf vroeg of laa te biechten . Alles is te traceren en te achterhalen . Het gaat niet alleen om de dieren tellen maar . Voer aanvoer en mest afvoer kunnen ook al als maat dienen of bedrijf te veel dieren heeft .Als een paar boeren te veel dieren houden is dit zeker geen 10% van de aanvoer . En neem maar aan dat deze ook tegen de lamp lopen en zoals enkele anderen terecht zullen staan . En dat is dan ook terecht . Maar om zo klakloos met wat cijfers te komen en een hele bedrijftak te veroordelen op basis van een rekensomtje betuigd van weinig kennis over de varkens en veehouderij sector . Als zeugen in aantal gelijk blijven en de aantal biggen per zeug zou blijven stijgen komen er ieder jaar meer biggen dus ook meer varkens . Maar als deze varkens harder gaan groeien zullen zij op dezelfde aantal varkens vleesplaatsen gemest kunnen worden . Dus per saldo zijn er per bedrijf niet meer varkens aanwezig als rechten voor zijn alleen of ze geven meer biggen of ze groeien harder en zijn dus korter op bedrijf .
Boer Harms 23 Januari 2019
BREAKING NEWS:
In Nederland wonen 4.274.000 illegalen, want we hebben in NL 7.118.000
woningen met gemiddeld 3 slaapkamers; kortom 21.354.000 inwoners!!!
Vlgs. CBS zijn in Nederland maar 17.080.000 mensen woonachtig. Dit betekent dat er dus meer dan 4 miljoen mensen illegaal in ons land verblijven........
U ziet er zijn zo veel belangrijker zaken dan die paar varkens die positieve bijdrage leveren aan onze circulaire economie.....
hupsa 23 Januari 2019
Heeft Robert Hoste de cijfers aangeleverd bij varkens in nood?
Pig 24 Januari 2019
Drikus,
Je kunt mooi redeneren maar denk niet dat het zo eenvoudig is.
De registratie bij rendac is heel slecht geregeld voor varkens en schapen
Het probleem hebben ze al jaren en verder is het nog steeds zo hoe jammer ook dat er in het buitenland nog steeds illegaal geslacht wordt
De systemen in europa zijn niet goed op elkaar afgesteld en de controles zijn niet voldoende in aantallen om dit probleem aan te pakken.
Wanneer alles goed gecontrleerd zou worden moeten er zeker 5000 NVWAers bij en daar is geen budget voor.
En ook al zou het in Nederland ooit gesloten gecontroleerd worden dan zit je nog met het buitenland Neem onze buren Duitsland en Belgie die kennen geen dierrechten Daardoor wordt er niet zo intensief gecontroleerd
Nederland is overgeleverd aan de dierenactivisten en daar gaat de sector het niet van winnen. De boeren zijn in Nederland niet meer gewend om samen een vuist te maken Alles moet op politiek nivo geregeld worden en let maar op de linkse rakkers gaan het winnen in het volgende kabinet Dan zullen het aantal dierplaatsen meer dan gehalveerd worden En trouwens ook al zou dit niet gebeuren dan gaat de sector ten onder omdat de buitenlandse boeren veel goedkoper kunnen produceren .
Drikus 24 Januari 2019
Beste Pig ik heb zelf geen vee of varkens enz. En u weet ik niet maar u bent eigenlijk ook een soort activist . Al zou Rendac zijn zaken niet op orde hebben en wat boeren zwart varkens verkopen dan zijn deze aantallen zo groot dat dit geen 10% van de varkensstapel kan zijn . Deze mensen gaan van berekeningen uit . Waar zijn de harde bewijzen . Met naam toenaam, aantallen , waar en wanneer . Als u boer bent met of zonder dieren . Zou ik u liever in tijd van oorlog liever als vijand hebben dan als bondgenood . Wat u stelt dat de veehouderij gehalveerd wordt of weg moet . Zal wel heeleiend waar zijn . Maar in uw verhaal zie ik meer een fout bekentenis dan een verweer voor de boeren . Dus weer een ziel meer die gebruikt wordt als antie boer . Want uw verhaal is eerder een activisten verhaal dan reclame voor de landbouw
kalf 25 Januari 2019
WAAR halen ze deze wijsheid nou dan weer vandaan?IK zou graag de naam weten van de onderzoeker.
Pig 25 Januari 2019
Hallo Drikus

Ik ben pluimveehouder,akkerbouwer,schapenhouder, en verder heb ik nog 2 bedrijven buiten de agrarische sector.
Ik ben behoorlijk goed op de hoogte wat er zich afspeelt binnen de sector. En NEE ik ben geen actiefist zoals je stelt maar een realist
Het rendament is bedroevend slecht binnen de agrarische sector zo slecht zelfs dat er totaal geen toekomstperspectief meer is.
Als je buiten Nederland kijkt is het rendament nog wel goed.
De Nederlandse boeren draaien zichzelf de nek om.
Drikus 25 Januari 2019
Beste Pig het is niet goed gesteld in met de marges van de boeren . Dat weten we allemaal wel . Maar deze aanval op boeren zo noem ik het is in mijn ogen niet terecht en niet te bewijzen . Dat Rendac , LNV . NVWA ,belatingdiest , Gemeenten en net wie nog meer toezicht of regelgeving moet controleren of verwerken hun zaken niet op orde hebben is niet aan de boeren te wijten . En een onbetrouwbare overheid die de wetten en regels bedenkt of altans in werking zet draagt daar zeker aan bij . Dan is dit niet echt onderbouwd verhaal wat op berekingen gebaseerd is niet te accepteren . En dan moet men in mijn ogen niet het boete kleed aan trekken en zeggen zal wel best wat aan de hand zijn . Zal samen met de slachterij wel wat te regelen zijn enz. Kom dan met bewijzen als dat zo zou zijn . Als ik activist was zou ik dit aangrijpen en schrijven kijk ze geven het zelf al toe . Ze hebben in het geheim afspraken voor de afzet van de teveel gehouden dieren . En de geitenwollensokken bestuurders in Den Haag kunnen weer wat verzinnen zodat de kostprijs nog hoger wordt . Zo sanneert de tak van zelf zonder dat het hun een cent kost . Maar de boer wordt niet alleen leeg gezogen de gemiddelde burger wordt ook kort gehouden . Netto paar tienjes meer in loonzakje en per saldo aan BTW verhooging , ziekte kosten ,energie ,en noem maar op is hij of zij meer kwijt dan die paar tientjes .Dus per saldo minder te kopen . Wat men niet heeft kan men niet uitgeven . Daar voedsel niet meer de nummer 1 is in de uitgaven zal het voor de boer niet beter worden en de prijzen onder druk blijven en moeten concureren met buitenlands voedsel wat onder andere veiligheids eissen geproduceerd is en de kostprijs vaak lager is en dat transport over langere afstanden nog rendabel is . Maar dat gebeurt uiteindelijk in alle landen waar de welvaart stijgt . eerst moet er voedsel komen niemand mag honger hebben het moet betaalbaar zijn . Dus de boeren worden aangewakkerd te investeren zij verdienen dan goed gaan dus meer houden tot markt vol is . Mensen kunnen dan voedsel voor redelijk lage prijzen kopen en hebben nog geld voor luxe . Dan mag het niet meer stinken . Hup luchtwasser . Dan moeten de dieren beter leven hebben Hup 3 sterren vlees . of scharrel ei . grasei . weide melk enz. . Maar de meer kosten worden niet of amper gedekt. Nu dan te veel dieren dan zeker weer iedereen 10% korten . Hup kostprijs omhoog . Geef ze maar koren op de molen zij zullen wel zorgen dat je kapot gaat . Zij eten straks wel varkens vlees uit China deze varkens hebben vanuit hun flatje tien hoog teminste wat verder weg kunnen kijken en ziek worden kunnen ze niet want de antibiotica worden met de schop bijgevoerd .
john 26 Januari 2019
meitelling is een momentopname

blijkbaar liggen er op de dag van de meitelling meer zeugen dan jaarrond gemiddeld.. Dus eigenlijk heeft vin aangetoond dat er minder varkens in Nederland liggen i.p.v. van meer. Varkens in Nood bedankt!
Abonnee
Dirk 26 Januari 2019
Ik denk dat iedereen er naast zit, behalve de varkensboeren.
Die zijn heel integer, kun je zo op hun blauwe ogen geloven.
Zo zit dat. (punt)
bemelmans wien 26 Januari 2019
Je wordt er ondertussen strond ziek van hoe ze de de boeren hier kapot willen maken. wat een vies achterbaks zooitje .
Drikus 26 Januari 2019
Beste Dirk wat is integer tegenwoordig het gooien met rekenkundig vaststellen van te veel gehouden dieren of hebben deze mensen geen blauwe ogen en hoeven niet met bewijzen te komen . Laat ze met bewijzen komen . waar , wanneer ,door wie enz. Dan overtuig je iedereen .
Abonnee
boereke 26 Januari 2019
We zouden blij moet zijn van dit soort berichten, binnen week met waarheid komen{ taak pov/lto} die het rapport van tafel veegt en nos en wakkerdier bij de burger hun geloofwaardigheid verliest.
Drikus 26 Januari 2019
Best boereke de waarheid wordt niet gegloofd . En Het rapport van hun wat u bedoeld is in mijn ogen geen rapport maar een berekening gebaseerd op tellingen van opgavens van landbouwtellig en aanname van aantal gespeende biggen per gemiddeld aanwezigge zeug maal aantal zeugen wat er in Nederland gehouden wordt of gehouden mag worden . Dus geen rapport maar aanname zonder bewijzen van waar en door wie wat fout gedaan wordt . Hoe wil je de waarheid hier dan bewijzen de waarheid is gewoon zoals het nu draait . Laat hun maar komen met bewijzen voor hun waarheid . dat doen ze niet omdat ze dat niet kunnen . Maar als je met negatief verhaal komt trek je altijd de aandacht en dat werkt als je maar regelmatig terug komt . Boeren vormen allag geen eenheid meer en er zijn erbij die zelf al niet voor hun zaak opkomen zie van enkele reacties . van zal wel wat aan de hand zijn .
Johanvp 26 Januari 2019
De actie van varkens in nood jaagt boeren op de kast, verder heeft het weinig effect. Goed nieuws is geen nieuws en daarom passen dit soort onderzoekjes leuk in het journaal. Het zegt veel dat tegenwoordig ruim een derde van de mensen de tv of radio uitzet wanneer de nieuwsrubriek begint, omdat ze het allemaal te negatief en ongeloofwaardig vinden. Nieuws en media produceren in bulk en draaien vooral op sensatie, en hebben allang niet meer de status die ze vroeger hadden.
Het enige wat je aan al die negatieve berichtgeving kunt doen is zelf het echte verhaal vertellen, en niet alleen achteraf als verdediging of reactie. Gelukkig zijn daar al een aantal mensen mee bezig en dat zal alleen maar meer worden. De waarheid duurt het langst.
Thon 27 Januari 2019
Het is een drama voor de gezinnen achter de varkenssector.
Dat de zeer goede sector zo kapot gemaakt wordt! Al die beschuldigingen lijken op maffiapraktijken. Daar moet hard tegen op getreden worden. Het mag toch niet zo zijn dat roken, drank en drugs, de dienst uitmaken en het grote geld binnen halen.
En het eerlijke voedsel niet betaald wordt! Is de maatschappij zwaar ziek?Abonnee
info 27 Januari 2019
Die Robert Horste zie ik als de nieuwe maffia clubs waar varkens in nood en al onze dieractivisten bij behoren , zij hebben de mond vol van een ander die het niet goed doet maar zelf rijden ze wel in een auto en gaan met het vliegtuig op reis ,eten vegetarisch wat ook van de boer afkomstig is wat groeide op mest van dieren, maken hun afwas schoon met de zeer vervuilende schoonmaaktabletten, eten de pil waarvan de hormonen via hun urine uiteindelijk weer in zee terechtkomen. Wat een vervelend volkje word dat , elke burger weet in deze moderne tijd heus wel zijn keuze en verantwoording zelf te maken, we moeten niet ons door dat soort individuen de wed voor te laten lezen, ik vind ze maar stumpers van de maatschappij die maffiozie
???!!! 27 Januari 2019
info schreef:
Die Robert Horste zie ik als de nieuwe maffia clubs waar varkens in nood en al onze dieractivisten bij behoren , zij hebben de mond vol van een ander die het niet goed doet maar zelf rijden ze wel in een auto en gaan met het vliegtuig op reis ,eten vegetarisch wat ook van de boer afkomstig is wat groeide op mest van dieren, maken hun afwas schoon met de zeer vervuilende schoonmaaktabletten, eten de pil waarvan de hormonen via hun urine uiteindelijk weer in zee terechtkomen. Wat een vervelend volkje word dat , elke burger weet in deze moderne tijd heus wel zijn keuze en verantwoording zelf te maken, we moeten niet ons door dat soort individuen de wed voor te laten lezen, ik vind ze maar stumpers van de maatschappij die maffiozie
niets melden als dat niet foudloos gaat mijnheer/mevrouw!
dat ontkracht elke bootschap!
Drikus 27 Januari 2019
Beste Info Wij weten niet wat hun eten en of ze auto rijden of vliegen . Zal mij worst wezen is hun vrije keus . En de van u en ons ook . Als je dan weerwoord wil bieden moet je niet met stenen gooien . Want dat werkt niet bij niemand . kom met argumenten of fijten die iets aantonen . Zij komen met een berekening die uitgaat van aannamens die gebaasserd zijn op gegevens van tellingen en kengetallen van bedrijven . dus zij hebben geen bewijzen . Laat ze maar komen . Maar zaken aandragen die niets met deze zaak te maken hebben maak u of de positie van de boer niet sterker . maag vragen om bewijzen die dan niet geleverd worden maakt u en de positie van boeren sterker . En dat moeten wij naar buiten brengen . Van zie ze roepen wel maar ze kunnen niets laten zien waaruit de waarheid blijkt .En de rest of ze wel of niet werken en niet milieu bewust leven enz. Ziet de goed geaarde burger dan op termijn ook wel . Maar schoppen en met de vinger terug wijzen waardeerd de burger niet . We hebben het hier over te veel gehouden varkens en de rest doet hier niet terzaken .
Abonnee
Robert Hoste 28 Januari 2019
Beste Hupsa,
U vraagt of ik de cijfers heb aangeleverd aan Varkens in Nood. Het zit als volgt:
Varkens in Nood heeft een rapport gemaakt. RTL benaderde mij voor een reactie op het rapport, omdat ze wel aanvoelden dat Varkens in Nood bepaalde belangen heeft.
Ik heb aangegeven dat ik de lijn van het rapport niet ondersteun. Het rapport begint met de denklijn dat er fraude is, en wil dat aantonen. Dat vind ik niet terecht. Ik heb ook aanmerkingen gemaakt op de berekeningen en laten zien hoe ik zelf probeer de dieraantallen rond te rekenen vanuit de bestaande statistieken. En daarin zat inderdaad een gat van 2,3 miljoen dieren, wat ik niet verklaren kan. Ik heb nog rondgevraagd wie dat wel kon verklaren. Niemand.
Vervolgens vraagt RTL me om een reactie voor de camera. Mijn boodschap was en is: Ja ik kom ook op een gat van 2,3 miljoen dieren geproduceerd; geen idee waar dat vandaan komt. En nee, ik ga dat geen fraude noemen, want ik weet het gewoon niet. Dat is alles.
Hoe dat vervolgens overkomt bij kijkers en lezers, weet je niet van tevoren. Ik heb naar eer en geweten geantwoord.
Vriendelijke groeten,

Robert Hoste.
Drikus 29 Januari 2019
Beste Robert als je het niet weet waarom die berekening dan . De cijfers moeten ergens vanaf komen . En van gepeende biggen uitgaan en opgegeven zeugen bij LNV lijkt mij al geen betrouwbaar iets . En waar wil men 2,3 miljoen vleesvarkens leveren zonder dat zij ergens in de boeken staan . Ga er vanuit dat maximaal aantal zeugen opgegeven wordt wat gehouden mag worden . Maar gemiddeld aantal altijd al iets lager is . Niet iedereen speend 30 biggen . En de uitval tot aan afleveren als slachtvarken is ook meer dan 12 % . En ga er vanuit dat bedrijfs resultaten worden opgepoest om zo bij de bank zolang mogelijk in goedeboekje te staan dus . Alle berekengen zijn in mijn ogen van nul en geen waarde om dat de opgegeven dieren en resultaten waarschijnlijk al hoger zijn dan de werkelijkheid En om dan mensen te beschuldiggen van fraude is dus gewoon laster van deze dieren vrienden .
Piet 1 Februari 2019
Zeugenhouders noemen altijd 2 biggen productie meer dan de werkelijkheid. Die hebben ze dan een maandje gedraaid maar niet jaarrond. Om vervolgens ook in hun theekransjes en studieclubjes goed voor de dag te komen wordt ook de technische administratie opgeleukt. Verschil is dus simpel te verklaren. Beetje machogedrag.
Abonnee
boerke brabant 1 Februari 2019
ik begrijp nog steeds niet wat het aantal varkens in nederland te maken heeft met het aantal gespeende biggen. een zeug incl biggen tot ca 25 kg heeft 2.74 varkensrechten nodig, dit geld voor een zeug die 25 biggen speend, maar ook voor eentje die er meer als 30 speend,
dus daar zit al een foute gedachte
Piet 2 Februari 2019
Rapport even lezen boerke, dan begrijp jij het ook. Varkens in Nood vermenigvuldigt het aantal zeugen volgens de landbouwtelling met het aantal biggen volgens cijfers van Agrisyst en KWIN. Na uitval komen ze zo op de totale productie en deze vergelijken ze weer met de CBS cijfers aan slachtingen en export. Daarna missen ze 2,5 miljoen varkens. Per zeug per jaar een paar biggen (en tja dat is nou net de pocherij van zeugenhouders) en wat extra opgave aan zeugen met de telling.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox