Shutterstock

Nieuws Afrikaanse varkenspest

China: verspreiding AVP schakelt tandje terug

4 Februari 2019 - Tim Roetman

De verspreiding van Afrikaanse varkenspest in China gaat niet meer zo snel als voorheen. In januari zijn er namelijk 'slechts' 5 uitbraken gerapporteerd. Hierdoor heeft de Chinese overheid een aantal maatregelen versoepeld.

Het aantal uitbraken is in de maand januari een stuk lager dan in de voorgaande maanden. Van augustus tot en met december werden nog 113 uitbraken gemeld, wat resulteert in gemiddelde van circa 23 uitbraken per maand. Of de daling een gevolg is van de genomen maatregelen, kan niet worden vastgesteld.

Aangezien de verspreiding van de dierziekte een tandje teruggeschakeld heeft, laat de Chinese overheid weten dat de sancties (voornamelijk de transportverboden) worden versoepeld. Zo zijn de vervoersverboden in 92 gemarkeerde gebieden opgeheven. 

Vlees opkopen
Echter, de Chinese overheid is door de afname in het aantal uitbraken niet van plan achterover te leunen. Daarom zijn er eveneens een aantal nieuwe maatregelen aangekondigd om verdere verspreiding van de ziekte tegen te gaan. Welke dat zijn, is niet bekend. 

Ook wil de overheid de varkensprijs in stand houden, en zeker zijn dat er op de langere termijn voldoende varkensvlees is. De Chinese overheid is daarom grote vleesvoorraden op gaan kopen. 

Zorgen in Japan
Daarbij zijn er een aantal geruchten die erop duiden dat er in China meer gevallen van Afrikaanse varkenspest zijn dan officieel wordt gemeld bij autoriteiten. Zo wordt de dierziekte nog regelmatig aangetroffen in vlees en zijn er ook wilde zwijnen ontdekt die de dierziekte dragen. 

De dierziekte is inmiddels in 48 landen aangetroffen, waaronder Japan. In dat land werd het virus op diverse vliegvelden gesignaleerd in vlees uit andere landen. Om die reden is de controle op de Japanse vliegvelden aangescherpt. Wat betreft de besmetting van levende dieren, is Japan de dans tot op heden ontsprongen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Tim Roetman

Tim Roetman werkt sinds november 2018 als junior redacteur veehouderij bij Boerenbusiness. Hij schrijft met name over de (prijs)ontwikkelingen op de varkens- en zuivelmarkt.
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Varkens

China importeert weer Belgisch varkensvlees

Nieuws Varkens

China keurt import Russisch varkensvlees goed

Nieuws Varkens

Varkenspest duikt op in Zweden bij wilde zwijnen

Achtergrond Varkens

Italië zet zich schrap na AVP in Lombardije

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden