Shutterstock

Nieuws Afrikaanse varkenspest

Is Belgische AVP-uitbraak gevolg van gesjoemel?

8 Februari 2019 - Tim Roetman - 4 reacties

De uitbraak van Afrikaanse varkenspest (AVP) in België is in een ander daglicht komen te staan nu gesuggereerd wordt dat er besmette wilde zwijnen uit Oost-Europa zijn geïmporteerd. 

De Belgische politie verdenkt momenteel 5 personen van betrokkenheid bij de uitbraak van Afrikaanse varkenspest. De ziekte kwam in september aan het licht, maar nu blijkt dat de dierziekte misschien al in juni in België aanwezig was. De boswachter van het gebied zou pas maanden na de eerste gevallen melding hebben gemaakt van de dierziekte.

De boswachter is dan ook 1 van de 5 verdachten en heeft gezegd dat hij in juni opmerkelijk veel dode wilde zwijnen aantrof in het gebied. Echter, hij maakte pas in september melding van deze dode dieren en vroeg ook toen pas om een onderzoek naar een mogelijke oorzaak.

Geïmporteerde zwijnen uit Oost-Europa?
Daarbij wordt gesuggereerd dat er wilde zwijnen vanuit Oost-Europa zijn geïmporteerd en dat deze uitgezet zijn in het Belgische natuurgebied. Dit zou gedaan zijn om jacht te stimuleren. Het verhaal gaat dat de zoon van de aangehouden boswachter een intermediair was tussen Belgische jagers en de leverancier van de zwijnen uit Oost-Europa. 

Op de vraag of de verdachte boswachter van de mogelijk geïmporteerde zwijnen afwist, lijkt een eenduidig antwoord te zijn. Tegen de Waalse site 'Sudinfo' beweert een ingewijde bron dat de boswachter op de hoogte was van de dierziekte, maar dit bewust niet heeft gemeld.

De woningen van de 5 verdachten zijn inmiddels doorzocht en daarnaast zijn ze opgepakt om een verklaring af te leggen. Ze zijn voor 48 uur van hun vrijheid ontnomen. 

Nieuwe uitbraken
Op donderdag 7 februari zijn wederom 2 nieuwe gevallen van Afrikaanse varkenspest vastgesteld, waardoor de besmette zone is uitgebreid. Door deze nieuwe uitbraak komt het officiële aantal van besmette zwijnen op 414 stuks uit.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Tim Roetman

Tim Roetman werkt sinds november 2018 als junior redacteur veehouderij bij Boerenbusiness. Hij schrijft met name over de (prijs)ontwikkelingen op de varkens- en zuivelmarkt.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
4 reacties
Floor de Jong Bergambacht 9 Februari 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/varkens/artikel/10881300/is-belgische-avp-uitbraak-gevolg-van-gesjoemel]Is Belgische AVP-uitbraak gevolg van gesjoemel?[/url]
Niet normaal als dit bericht klopt...
berkmortel 11 Februari 2019
hoe zo nu pas aan daglicht gekomen ?? dat gerucht ging al toen we flyers bij parkeerplaatsen hebben gaan plaatsen, en dat is ergens in juli / augustus geweest. praat ging toen dat dna van de dode varkens in Belgie overeenkwam met dna van varkens uit Polen.
Johan 11 Februari 2019
Wat we al meteen wisten, wordt nu pas duidelijk. Van alle kanten heeft men zich burgerlijke partij gesteld. Maar de varkensboer mag voor jaren ver op de blaren zitten met wat zoethoudertjes in Kutland België. En van welke grote Belgische ondernemer waren die jachtterreinen nu weeral ? Wie strijkt die grote jachtvergoedingen zowat dagelijks op?
hogman 11 Februari 2019
Nou .... van wie waren die jachtterreinen
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
varkens & voer noteringen

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Nieuws Varkens

China importeert weer Belgisch varkensvlees

Nieuws Varkens

China keurt import Russisch varkensvlees goed

Nieuws Varkens

Varkenspest duikt op in Zweden bij wilde zwijnen

Achtergrond Varkens

Italië zet zich schrap na AVP in Lombardije

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden