Pali Group

Nieuws Europees Parlement

Parlement stemt in met bordeskeuringen

14 Februari 2019 - Kimberly Bakker

De landbouwcommissie van het Europees Parlement heeft 14 februari ingestemd met het voorstel om bordeskeuringen en een 'Schengen voor varkens' mogelijk te maken binnen de Europese diertransportwetgeving.

VVD-Europarlementariër Jan Huitema diende de voorstellen in januari in, waarna het Europees Parlement hier donderdag 14 februari mee heeft ingestemd. "In Den Haag is vaker gesproken over een Schengen voor de varkens en in Nederland zijn al een aantal succesvolle pilots uitgevoerd met bordeskeuring. Dit mag echter nog niet in Europese wetgeving. Ik ben blij dat nu ook het Europese Parlement oproept om de wetgeving aan te passen", zo laat Huitema in een verklaring weten.

Bordeskeuring
De zogenaamde 'bordeskeuring' is een keuringsmethode voor export van dieren, waarbij de keuring op een verzamelcentrum op de veewagen plaatsvindt door een dierenarts. "Op deze manier hoeven de dieren niet meer in- en uitgeladen te worden, wat voor stressvermindering zorgt", zo stelt Huitema.

In Nederland zijn al diverse pilots uitgevoerd met bordeskeuring. "Helaas is bordeskeuring (nog) niet toegestaan in de huidige Europese wetgeving. Het Europees Parlement heeft nu besloten om meer ruimte creëren voor alternatieve keuringsmethoden. Dat is wat mij betreft een goede stap", meldt Huitema.

Schengen voor varkens
Het Europees Parlement heeft echter nog een tweede voorstel van VVD'er Huitema aangenomen. Daarmee zou de transporttijd naar het slachthuis verkort kunnen worden. "Soms ligt het dichtstbijzijnde slachthuis over de grens. Maar, het transport naar deze slachthuizen wordt ontmoedigd door allerlei regels", aldus Huitema. Het Europees Parlement vraagt nu aan de Europese Commissie om te onderzoeken of hier een oplossing voor is. "Daarmee zou er een zogenaamde Schengen voor varkens ontstaan."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is allround redacteur bij Boerenbusiness. Daarnaast heeft ze oog voor de social mediakanalen van Boerenbusiness.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden