Shutterstock

Nieuws Afrikaanse varkenspest

Sterke aanwijzingen voor AVP-uitbraak in Vietnam

18 Februari 2019 - Tim Roetman

Taiwanese autoriteiten hebben in geïmporteerd varkensvlees uit Vietnam Afrikaanse varkenspest aangetroffen. Dit creëert het vermoeden dat de dierziekte vanuit China naar Vietnam is overgewaaid.

Als de dierziekte zich daadwerkelijk verspreid heeft naar de Vietnamese varkenssector, dan is dat geen enorme ramp voor de export. Dit land kent namelijk een relatief gesloten markt, waarbij slechts een klein deel wordt geëxporteerd; van de 2,7 miljoen ton varkensvlees (karkasgewicht) wordt maar 30.000 ton geëxporteerd.

Het Taiwanese ministerie van Landbouw meldt daarom dat alle reizigers vanuit Vietnam nu nog strenger gecontroleerd worden op het smokkelen van varkensvlees. Wanneer een persoon varkensvlees vervoert, dan staat daar een boete van €5.739 op. Wordt iemand een tweede keer betrapt, dan komt de boete 5 keer zo hoog uit (€28.697).

Ook varkenspest in Chinees eten
Daarnaast is in China deze week ook Afrikaanse varkenspest aangetroffen in verschillende voedselproducten. De producent is al een terugroepactie gestart. Door de uitbraak zijn in China inmiddels 950.000 dieren geruimd. Pan Chenjun, senior analist bij Rabobank, denkt dat hier nog meer dieren bijkomen "Het aantal geruimde dieren is namelijk slechts een klein deel van de Chinese varkensstapel."

Ook Arlan Suderman, econoom bij INTL FCSTone, deelt die mening. Tegen AgriTalk zegt hij dat China doet alsof het de situatie onder controle heeft, onder meer door transportverboden op te heffen. "Daarnaast arresteert China nu ook mensen die foto’s plaatsen waarop varkens met Afrikaanse varkenspest staan. De verwachting is dan ook dat dit probleem nog zeker 5 tot 7 jaar zal voortduren."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Tim Roetman

Tim Roetman werkt sinds november 2018 als junior redacteur veehouderij bij Boerenbusiness. Hij schrijft met name over de (prijs)ontwikkelingen op de varkens- en zuivelmarkt.
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Varkens

China importeert weer Belgisch varkensvlees

Nieuws Varkens

China keurt import Russisch varkensvlees goed

Nieuws Varkens

Varkenspest duikt op in Zweden bij wilde zwijnen

Achtergrond Varkens

Italië zet zich schrap na AVP in Lombardije

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden