Shutterstock

Nieuws Afrikaanse varkenspest

COV: 'Belgische toestanden in Nederland voorkomen'

25 Februari 2019 - Tim Roetman

De Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV) heeft met zijn Chinese tegenhanger afspraken gemaakt omtrent een uitbraak van Afrikaanse varkenspest. Deze afspraken moeten het mogelijk maken om varkensvlees te blijven exporteren als in een van deze landen Afrikaanse varkenspest uitbreekt.

De partijen hebben een zogenaamde 'Memorandum of Understanding' (MOU) ondertekend. De afspraken zijn niet bindend, maar geven wel een signaal af. China is buiten de Europese Unie de grootste handelspartner van Nederland; de COV wil dus voorkomen dat er handelsbeperkingen ontstaan tussen de 2 landen.

De Chinese Meat Association (CMA), de Chinese tegenhanger van de COV, is dezelfde mening toebedeeld. Het Memorandum of Understanding is ook door andere Europese landen ondertekend, waaronder Denemarken, Duitsland, Frankrijk en Spanje.

Wat is er ondertekend?
In deze Memorandum of Understanding staat dat de organisaties kennis uitwisselen over Afrikaanse varkenspest, bestrijding van het virus en de ontwikkeling van een vaccin. Ook moet er onderscheid worden gemaakt tussen de besmette en 'schone' gebieden, en of in deze gebieden wilde zwijnen of gehouden varkens besmet zijn geraakt.

Door deze overeenkomst moet China meer zekerheid van levering krijgen wanneer een land getroffen wordt door de dierziekte. Daarbij is op deze manier een kleinere kans op een exportverbod. Deze afspraak heeft niet direct effect op Nederlandse varkenshouders, maar dit kan veranderen wanneer Afrikaanse varkenspest uitbreekt in Nederland.

Vervolgstappen
De vervolgstappen met betrekking tot het verdrag zijn nog onbekend. Dé van de Riet, de woordvoerder van de COV, meldt dat de afspraken al wel gecommuniceerd worden naar de contactpersonen in de Nederlandse en Europese overheid. "We willen een Belgische toestand voorkomen. Daar verloopt de varkensexport zwaar, zonder dat er gehouden varkens besmet zijn geraakt."

Door een versoepeling van de handelsregels bij een uitbraak, komt de diergezondheid niet in gevaar. "De eerste prioriteit is het bestrijden van Afrikaanse varkenspest. Daarna komt pas het economische plaatje", zo benadrukt Van de Riet.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Tim Roetman

Tim Roetman werkt sinds november 2018 als junior redacteur veehouderij bij Boerenbusiness. Hij schrijft met name over de (prijs)ontwikkelingen op de varkens- en zuivelmarkt.
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Varkens

China importeert weer Belgisch varkensvlees

Nieuws Varkens

China keurt import Russisch varkensvlees goed

Nieuws Varkens

Varkenspest duikt op in Zweden bij wilde zwijnen

Achtergrond Varkens

Italië zet zich schrap na AVP in Lombardije

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden