Shutterstock

Inside Varkens

Slachterijen hebben moeite om varkens te vinden

5 April 2019 - Wouter Baan

Het aantal slachtingen in Duitsland laat al langer een dalende trend zien, maar ook het Nederlandse slachtcijfer laat ineens een flinke daling zien. De daling in Duitsland komt niet alleen doordat vleesvarkenshouders varkens vasthouden. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In de afgelopen week zijn er 299.000 varkens geslacht, waarmee het cijfer sinds week 1 weer onder de grens van 300.000 duikt. De cijfers bevestigen de geluiden van slachterijen dat het op het moment moeilijk is om de slachthaken vol te krijgen.

De stijgende prijzen doet een (klein) deel van de vleesvarkenshouders besluiten om de varkens vast te houden, al is de impact hiervan op het Nederlandse varkensaanbod relatief groot. Daarnaast is het, op basis van de telling in december, aannemelijk dat het varkensaanbod de komende maanden kleiner wordt. Het gemiddelde slachtgewicht (98,70 kilo) blijft aan de hoge kant, in vergelijking tot andere jaren.

Weinig varkens in Duitsland
In Duitsland zijn in de afgelopen week 905.162 varkens geslacht. Voor een volle slachtweek is dit aantal (zeer) laag, gezien de capaciteit van Duitse slachterijen gemakkelijk boven de 1 miljoen kan uitstijgen. Door krapte, in combinatie met de vlot lopende vleesexport naar China, is de Duitse varkensprijs (de VEZG-notering) de afgelopen weken met €0,30 gestegen tot €1,70 per kilo.

Aangezien de slachtgewichten al weken stabiel zijn rond de 98 kilo, kan het dalende slachtcijfer niet alleen komen doordat vleesvarkenshouders de varkens vasthouden. De daling is hoogstwaarschijnlijk het gevolg van de gekrompen varkensstapel, die afgelopen december het laagste niveau in 10 jaar tijd bereikte. Dit betekent dat het aanbod ook de komende maanden waarschijnlijk schaars blijft.

Ook weinig slachtzeugen
Dit jaar zijn er tot nu toe in Duitsland 12,2 miljoen varkens geslacht, wat 3,5% minder is dan in dezelfde periode in 2018. Binnen het slachtcijfer vallen eveneens 221.311 slachtzeugen. Dit is 6,1% minder dan in 2018, wat bevestigd dat het aanbod slachtzeugen momenteel schaars is.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden