Shutterstock

Nieuws Afrikaanse varkenspest

China exporteert besmet varkensvlees naar Rusland

29 April 2019 - Tim Roetman

De Russische voedselwaakhond Rosselkhoznadzor meldt dat China varkensvlees naar Rusland heeft geëxporteerd dat met Afrikaanse varkenspest besmet is. De Russian National Meat Association (NMA) heeft gevraagd om maatregelen.

In Kraj Transbaikal, een van de weinige regio's in Rusland waar nog geen Afrikaanse varkenspest is vastgesteld, zijn worstjes aangetroffen die met het virus besmet zijn. Rosselkhoznadzor waarschuwde eerder ook al dat de regio in het oosten van Rusland een risicogebied is. Dit omdat hier veel producten de grens over worden gesmokkeld, waaronder varkensvlees.

Geen vlees van toeristen
De NMA heeft de Russische overheid gevraagd of het de regels omtrent toerisme kan aanscherpen. Toeristen kunnen momenteel 5 kilo vlees per persoon over de grens brengen. De NMA wil echter dat de toeristen geen vlees meer mee mogen nemen, om zodoende de kans op een uitbraak van Afrikaanse varkenspest in de regio te reduceren.

De eerste uitbraak van Afrikaanse varkenspest in Rusland werd in 2007 bekend, al heeft de dierziekte zich daarna niet in hoog tempo verspreid. Het virus is echter nog door het gehele land te vinden, met uitzondering van een aantal regio’s.

China heeft geen controle
Het is niet de eerste keer dat er Chinees varkensvlees dat besmet is met Afrikaanse varkenspest, wordt aangetroffen in het buitenland. Het getuigt dat China het virus nog niet onder controle heeft. Sinds de jaarwisseling heeft de overheid slechts tientallen gevallen van naar buiten gebracht, terwijl er duizenden tonnen varkensvlees extra worden geïmporteerd. Dit impliceert dat de situatie veel dreigender is dan de Chinese overheid voordoet.

Ondertussen is de dierziekte ook op het eiland Hainan aangetroffen, wat betekent dat de zee de verspreiding van het virus niet heeft gestopt. Met deze uitbraak in Hainan zijn nu alle provincies in China geïnfecteerd met Afrikaanse varkenspest.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Tim Roetman

Tim Roetman werkt sinds november 2018 als junior redacteur veehouderij bij Boerenbusiness. Hij schrijft met name over de (prijs)ontwikkelingen op de varkens- en zuivelmarkt.
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Varkens

China importeert weer Belgisch varkensvlees

Nieuws Varkens

China keurt import Russisch varkensvlees goed

Nieuws Varkens

Varkenspest duikt op in Zweden bij wilde zwijnen

Achtergrond Varkens

Italië zet zich schrap na AVP in Lombardije

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden